В НАП център на ул. "6-ти Септеври" в столицата липсва информационна система за теглене на поредни номера за обслужване на гражданите, видя репортер на "Фокус". 

Анастасия Попова, началник отдел "Услуги за клиента" в НАП Център потвърди информацията.

По думи на клиенти и на служители на НАП, системата не работи вече почти от година и хората правят "справки" от охраната на офиса в коя стая да влязат и на кое гише да си плащат данъците и осигуровките. Липсата на система затруднява и работата на служителите, стана ясно при репортерската проверка.

По информация на "Фокус" проблемът с този вид система засяга цялата страна, а не само офисите на НАП в столицата.

За "Фокус" коментар направи  Лили Димитрова от НАП - София във връзка със системата за управление на опашките:

"От известно време доста от тези системи са излезли от строя, защото са достатъчно амортизирани - работят повече от 15 години. В тази връзка вече имаме подписан договор и започва поетапно изпълнение, като новата система, която ще бъде монтирана е за обхвата на цялата страна. Тя ще бъде централизирана и включва много и различни функционалности.  Тя ще може да бъде управлявана от едно място, клиентите ще могат да си записват ден и час за посещение, да се измерва удовлетвореността на клиентите.  Визуално не знам как ще изглеждат, но като функционалност ще са по-модерни от досегашните."

Освен всичко друго ще има и монитори, на които ще се има важна актуална информация към момента в който гражданите се намират в офисите на НАП, стана ясно от думите на Димитрова.

"Стартирано е всичко, подписан е договорът, очакваме до 3 месеца да имаме доставка на техниката и след още два месеца - нейното поетапно монтиране,  така че надяваме от средата на годината вече да имаме централизирана система, която ще бъде за цялата страна еднаква", допълни тя

От думите й стана ясно, че фирмата-изпълнител ще направи график за монтажа, който НАП трябва да одобри, след което започва внедряването на системата.