Румънската компания OMV Petrom, която е част от австрийската OMV, пое  оператор на периметъра "Хан Аспарух" в България. OMV Petrom замени Total Energies като оператор на дълбоководния периметър Хан Аспарух в България, съобщава Economica.net, цитирайки бележка в годишния отчет на компанията, видя "Фокус".

OMV държи 51% от акциите в румънския филиал, докато румънското правителство държи 20%. "Продължаваме да укрепваме позицията си в Черно море. Поехме ролята на оператор и ще продължим проучвателните дейности в периметъра на "Хан Аспарух" в България“, се казва в годишния отчет на OMV Petrom.

OMV Petrom и Total Energies бяха партньори в българския периметър на Черно море. Блокът "Хан Аспарух“ обхваща площ от 14 220 квадратни километра, като дълбочината на водата е до 2200 метра. Хан Аспарух е в съседство с периметъра на Нептунската дълбочина в Румъния.

През 2023 г. управляващият директор на TotalEnergies EP България Ив льо Стюнф каза, че според оценките периметърът на "Хан Аспарух" има потенциал да произвежда общо 13 милиарда кубически метра природен газ годишно от две находища.

Припомняме, че в края на август 2023 г. Министерски съвет реши да открие конкурсна процедура за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ "Блок 1-26 Хан Тервел“, разположена в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. 

През септември кабинетът разреши на фирмите-концесионери на находище “Галата", което се намира във водите на Черно море край Варна, да направят нов сондаж за природен газ.

Също така до момента има изградена още една платформа в това находище, която с подводен газопровод е свързана със сушата.

Първите проучвания в региона бяха направени още в периода 2002 – 2008 г. от компанията “Винтидж Петролеум Интернешънъл", но до сондиране така и не се стигна.

На запад от “Хан Тервел" пък се намира “Хан Кубрат" (с предишно име “Силистар"), където през 2015 г. Shell получи правото правото да търси въглеводороди, но без успех.