Младите хора масово предпочитат нашумелия начин на пазаруване, по-познат като "купи сега, плати после". Това сочи проучване на изследователска компания, цитирана NOVA. Очаква се този тип услуги да станат още по-популярни в следващите години, твърдят експертите. Повечето млади клиенти предпочитат опцията за изплащане пред използването на кредитни карти. В определени случаи така някои стоки може да се окажат по-евтини от очакваното.

Специалистите обаче предупреждават, че пазаруващите на изплащане трябва да бъдат внимателни и да не рискуват да натрупат големи задължения.

Участвалите в проучването, споделят, че плащанията на вноски понякога са по-лесни за управление от погасяването на задължения по кредитни карти, процесът на одобрение е опростен и може да не се начислява лихва, ако дългът е покрит навреме.

Това предпочитание води до бум на закупуването на стоки на изплащане, който се очаква да стане още по-сериозен в следващите години. Според експертите този метод на пазаруване може да помогне на клиентите в условията на висока инфлация.