На Разпети петък, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан се черкува в катедралния храм “Св. Неделя" в София.

Владиката ще поведе българската делегация, която ще донесе от Йерусалим Благодатния огън за Възкресение Христово. Пътуването с правителствения самолет е одобрено от служебния министър-председател Гълъб Донев. "Изказвам огромната си благодарност на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на Светия синод за доверието, което ми гласуваха да донеса Благодатния огън от светия храм в Йерусалим. Огромно е вълнението на всеки един православен християнин, на когото предстои да посети Светите земи и да присъства на това велико чудо - слизането на Благодатния огън, за да може да осени всички ни с Пасхалната радост, че Христос възкръсна сред мъртвите и смъртта няма власт над него", каза преди заминаването архиереят. 

Молитвеното последование в храм “Св. Неделя" се предстояваше от Викарния епископ на Софийска митрополия Негово Високопреосвещенство  Белоградчишкия епископ Поликарп. По традиция в края се извърши траурната процесия с плащаницата около храма. С лития тя бе изнесена и с нея духовници и миряни обиколиха храма. В края на вечернята плащаницата беше поставена на светия престол в олтара. На Опелото Христово присъства и Негово Величество Цар Симеон ІІ.