Въпросът за случилото се в Подмосковието има много важен компонент, за някои той е решаващият. Четиримата задържани, очевидно са повече или поне би трябвало да бъдат, има и пети участник, като всички са идентифицирани като таджики по принцип. Тоест, принадлежат към една страна, която доминантно е мюсюлманска. Аз обаче не бих се съгласил веднага на версията, че това е етнорелигиозен конфликт. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" с водещ Цоня Събчева международният анализатор Мирослав Попов.

"Мисля друго и затова точно ми е приятно да разговаряме по случая. Ще започна от едно българско встъпление. Ние у нас имахме преди много години един много трагичен инцидент, напомнящ на случилото се в Подмосковието, това е случаят “Индиго". По принцип там нямаше убийства, разстрел на хора, както сега. Но имаше една престъпна небрежност от страна на организаторите на проявата. За какво става дума? Доколкото си спомням, а и повечето слушатели сигурно ще си припомнят, че част от разгадката по случая “Индиго" се крие в заключените врати на тази импровизирана дискотека. И от там, в предразположеността на тълпите да се придвижат в това число човек върху друг човек, там бяха прегазени деца. Едни деца прегазиха други деца, трагична история. Връщам се към нея не случайно. Основният извод, основното внушение, което би трябвало да остане у нас, след този инцидент в Подмосковието, в центъра “Муслим Магомаев", е лошата организация на проявата. Много лоша организация", коментира експертът.

"Русия е страна, която в момента реално води война, води я вече повече от 2 години. И това би трябвало да предполага начин на обществена дисциплина, който изисква масовите мероприятия да се подсигуряват, обезпечават по адекватен начин. За мен беше доста голяма изненадата на руските институции, на част от тях по принцип, от това,  което се е случило. Това е първият важен момент: не са били готови да посрещнат подобно предизвикателство, подобно нежелателно събитие. По-важното обаче е друго, по-важното е генерирането едновременно на няколко несъвпадащи или частично несъвпадащи версии за случилото се. Има откровена западна версия, тази западна версия казваше още от самото начало: “Ислямска държава". Това е причината, това е врагът. “Ислямска държава" е организирала това масово убийство. Ако погледнем историята на “Ислямска държава" в последните години, доста години вече всъщност, да, има много черти сходни с поведението на “Ислямска държава". Самата Русия има няколко трагични случая с подобни, криво ми е да го кажа практики, убийствени развития. Имаше “Норд ост", имаше и други, имаше Беслан. Всичко това не мина достатъчно задълбочено, не беше подложено на достатъчно задълбочен анализ в руското общество, вероятно. Институциите сами по себе си нещо са обсъждали, нещо са коригирали, нещо са взели мерки. Сигурно те не са били излишни, не са били толкова ненормални. Но очевидно работата е спряла на средата или не е довършена.  Къде е методологическият въпрос? Русия по разбираеми големи геополитически мотиви търси да установи директни и позитивни контакти с мюсюлманските общности навсякъде в Азия и не само там. Това за руснаците е много важно. По човешки и по геополитически разбирам този стремеж. Едно е да искаш да имаш добри отношения, разбирателство с мюсюлманските държави, друго е да проявиш небрежност в защитата на националната си сигурност. В случая е проявена небрежност. Обстоятелството, че руските власти интензивно много и категорично отхвърляха в първите часове, дни версията за радикални мюсюлмани, че са извършители на деянието, няма да бъде забравено скоро", каза още Мирослав Попов.

"Руската версия е друга, руската версия казва: “Зад всичко това стоят украинските специални служби“ и американските" се подразбира, доколкото Украйна в момента е нещо като доминион на големия Запад. Това също е вярно. Едната версия не отрича другата, там е важният момент. Това, че са мюсюлмани, крайни мюсюлмани, радикални, готови да убиват в името на вярата е едно. Това, че по време на тези убийства никой не е викал “Аллах акбар", няма такива сведения, е нещо друго. По признанията на един от терористите – кървав убиец, те са получили по неголяма сума пари всеки по отделно, четиримата, вероятно и други хора са получавали. Руските специални служби говорят за 11 задържани, нормално е да се очаква, че едно такова нещо не може да се организира от сам човек или от двама-трима. Кое шокира външният страничен наблюдател? Ами тези хора са дошли с една лека кола “Рено" и са си тръгнали с нея, след като са си свършили работата, казано със сарказъм. Тоест, не е просто безнаказано, а не са и фиксирани даже тогава персонално като хора, камо ли пък някой да започне да отговори на огъня. И в хода на развитие на анализа на ситуацията става ясно, че имало е охрана, но охраната е била снабдена с електрошокови палки, например, но не и със стрелково оръжие", допълни той.