Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще открият днес, 1 юни, 15-ото Международно изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2022". То се провежда от 1 до 4 юни в Международния панаир в Пловдив. Церемонията по откриването ще започне в 11.00 ч. пред Палата 3 на Международния панаир – Пловдив.

Преди откриването на "Хемус 2022“, от 10.00 ч. в зала "Пресклуб“ на панаирния град заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев ще даде пресконференция. В нея ще участват представители на Министерството на икономиката и индустрията и на организаторите на изложението от фондация "Хемус 95“.

Международната специализирана изложба "Хемус 2022" се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията и се организира от фондация "Хемус - 95“. В първия ден на изложението ще се проведе заседание на Индустриалния форум на тема: "Приоритети на България за развитие на отбранителни способности и иновации в отбраната – прилагане на засилено военно-техническо сътрудничество в рамките на ЕС и НАТО“.

На 2 юни ще се проведе XI международна научна конференция, организирана от Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров“ на тема "Научните изследвания, технологии и иновации - основа за изграждане на нови отбранителни способности“.

На 3 юни в демонстрационните стрелби на полигона "Змейово“ ще бъдат представени нови разработки и продукти на седем компании.