Избори за редовен главен прокурор може да има най-рано в началото на лятото. Това заяви в ефира на БНТ министърът на правосъдието доц. Атанас Славов. Единственият вариант това да се случи по-скоро е законът за съдебната власт да се приеме в рамките на месец след конституционните промени, което е малко вероятно, допълни Славов.

"Това е реалистичното с оглед на преструктурирането на ВСС и това, че ще имаме отделен прокурорски съвет, който ще изберен главен прокурор, така че реалистично избор на нов главен прокурор преди лятот няма как да се случи. тосет процесът ще започне според мен лятото на другата година", подчерта правосъдният министър.

Той разкритикува решението на Върховния административен съд да не заседава извънредно в събота преди изборите на 29 септември, за да определи дали е законосъобразна отмяната на машинния вот. ВАС заседава след първия тур - в понеделник, на 30 септември.

"Високият обществен интерес да имаме прозрачен изборен процес в изпълнение на изискванията на Изборния кодекс - тоест с машини и с хартиено гласуване, предполагаше Върховния административен съд да намери време и възможност в съботния ден да се събере и да се произнесе. Още повече, че в самите закони е записано, че в такава ситуация съдът трябва да се произнесе незабавно. Именно защото става въпрос за едно от основните конституционни права на гражданите - правото на гласуване и считам, че това трябваше да е реакцията на съда", посочи Славов.

Министърът на правосъдието съобщи, че е поговорил неформално с ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши, която вчера беше на посещения в България.

"Казах й: "Госпожо Кьовеши, вие сте като рок звезда - всеки иска да се докосне до вас!" и има защо", посочи Славов, като даде пример със заслугите й в борбата с корупцията по високите етажи на властта в Румъния.

"Обсъдихме как България и българското правителство как може да подкрепя работата на Европейската прокуратура, най-вече във връзка със законодателни изменения, които трябва да се случат", каза още Славов.