"От този кабинет през 2019 г. е тръгнало разплащането на авансите за строителството на автомагистрала "Хемус“. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването на bTV по време на разговор, проведен в неговия кабинет в министерството. Пред водещата министър Шишков посочи, че тогава министър е била Петя Аврамова.

"Получили са съгласие за разплащане на 35% аванс на няколко транша, включително за участъци 1, 2 и 3, които са построени до някъде, и за другите, за които всички се уморихме да говорим и по които няма строителство. Проблем е не само, че госпожа Аврамова се е съгласила да се платят тези пари, а и начинът, по който са направени всички тези договори. Това са назначения от предишните регионални министри в периода 2018-2020 г.“, каза министър Шишков.

"През 2019 и 2020 г. държавата е разплатила авансите за участъците след четвърти лот, но не е дала възможност на фирмите да строят. Сега одобрих подробен устройствен план за участък 9. Започваме да решаваме част от проблемите. В процес на решаване са тези за участъци 7 и 8“, обясни Иван Шишков.

"В участъци 4 и 5 има констатирано незаконно строителство. Внесохме текстове в Народното събрание, които да регламентират този въпрос. За съжаление проблемът остана там. Политическата сила, която създаде този строителен хаос – ГЕРБ, беше единствената, която гласува против законопроекта на първо четене. Странно беше не само, че гласуваха против, но и не дадоха предложение за излизане от ситуацията“, посочи регионалният министър.

"Инхаус договорите имат голям проблем – не само, че са платени 35%. Всички участници в строителния процес са получили тези аванси и сега не желаят да строят, защото искат индексация“, каза още министър Шишков. И напомни, че при встъпването му в длъжност строителството е било спряло, след което е имало

минимално изпълнение. "Фирмите не могат да откажат да извършват дейност. Затова "Автомагистрали“ ЕАД е приготвила писма, които ще получат в понеделник, че следва да спазват договорите и да продължат да строят. По силата на договора в момента нямат повод да спрат работа“, каза министърът в отговор на въпрос за хода на строително-монтажни работи по магистралата, изпълнявани от компаниите, с които държавното дружество има договори за обекта.

Във връзка с информация от фирма, че три години не ѝ е възлагана работа, той посочи, че вероятно става въпрос за някой от участъците, в които няма възможност да започне строителство.

"Дали има конкретни чиновници или политици, които са виновни, че пари стоят във фирмите, а не се работи, ще установят прокуратурата и Министерството на вътрешните работи. Очакваме да разберем дали ще има обвинения, но това не е работа на регионалния министър. Дадени са всички данни за начина, по който са разплащани парите, като не е имало готовност да започне строителство“, посочи арх. Шишков.

"Разрешените от правителството 776 млн. лв. за плащания за пътища са от бюджета, с който Министерството на регионалното развитие и благоустройството следва да разполага през тази година, т.е. от бъдещия бюджет на Агенция "Пътна инфраструктура“. От тях 438 млн. лв. са за разплащане на пътни ремонти, възлагани по времето на господин Бойко Борисов, за които не е имало осигурено финансиране“, обясни министър Шишков.

Министърът посочи, че е направен анализ кое строителство представлява основен и кое – текущ ремонт. И бе категоричен, че няма да се плати нищо за тези, които представляват незаконно строителство и които биха претърпели развитие с евентуално изменение на Закона за устройство на територията. "За техните ремонти са платени 50% от стойността от предишния регионален министър по решение Народното събрание. Ще платим единствено и само текущите ремонти, които са направени от фирмите през този период“, подчерта Иван Шишков. И добави, че за 31 от пътищата е имало платени проекти, които не са ползвани. "Вместо да има строителен надзор, въвеждане в експлоатация и какво е строителството, в момента не знаем какво е направено“, каза още той.

Част от одобрените средства са за въведения в експлоатация участък от 16,3 км на АМ "Хемус“ – между пътните възли Буховци и Белокопитово, който не е по инхаус процедура, също за участък от пътя Ботевград – Мездра, част от който ще бъде пуснат в експлоатация през следващите месеци, както и за свлачището, което не дава възможност да се ползва тунел "Железница“ на АМ "Струма“. "През следващата седмица ще одобря проекта за укрепването му, за да може през следващите месеци да

се пусне движението там“, каза министърът. Част от средствата са предвидени за плащания и за обходния път на Бургас.

"МРРБ се включи в помощ на Столична община“, каза министър Шишков по повод казуса с пренареждането на жълтите павета в София, което се финансира от управляваната от министерството Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020. "Считам, че ще се намери начин за решаване на проблема. Надявам се това да стане до края на месец септември. Опитах се да дам и своята експертиза. Безспорно установихме, че пясъкът не е подходящ. Стигаме до това какви материали се използват, как се строи, какъв е замисълът“, каза още министър Шишков.

"Сградите в сеизмичните райони на България, особено с приемането на правилници за земетръс през 1987 г., 2007 г., 2012 г. и с еврокодовете, се изчисляват за трусове от девета степен. Отдавна се изчисляват за сеизмична устойчивост, така че би трябвало да не се притесняваме“, каза министър Шишков в отговор на въпрос по повод земетресението в Турция. Той посочи, че качеството на строителството е сериозна тема и бе категоричен, че независимият строителен надзор трябва да следи целия процес от началото до края.

"Сградите с преустройства у нас не са толкова голям процент. Част от тях са правени с конструктивни становища, с одобрени книжа“, каза още министър Шишков. Той обърна внимание, че в каквито и мащаби да е, администрацията няма как да влиза в жилищата на собствениците. И добави, че етажните собствености трябва да се грижат за състоянието на сградите си и да контролират преустройствата в тях. Задължението да се изготвя такъв за всяка сграда, за която се прави преустройство, не е отпаднало.

В края на разговора министър Шишков обобщи, че строителството е сериозен процес и нарушенията не трябва да бъдат пренебрегвани с лека ръка. То има своята логика и логиката на процеса трябва да се следва.