По текущи цени през 2021 г. БВП на България се увеличава с над 18 млрд. лв. спрямо 2020 година. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на церемонията по връчване на традиционните годишни награди на Българската търговско-промишлена палата. Стойностният номинален обем на БВП достига 139 млрд. лв, информираха от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

"Въпреки тежката 2021 година, с много кризи и предизвикателства, вие успяхте не само да се задържите на пазара, но и да развиете бизнеса си“, обърна се икономическият министър към представителите на бизнеса. Той посочи, че българските компании са доказали, че може да се генерира икономически растеж, дори в условия на криза. "Вярвам, че отчетените успехи в края на 2022 година ще бъдат още по-големи“, подчерта министър Стоянов.

Никола Стоянов поздрави организаторите от Българската търговско-промишлена палата за провеждането на 29-те традиционни награди за фирмите. "С това събитие вие насърчавате и популяризирате добрите примери и постиженията на българските компании“, каза той.

Министър Стоянов връчи наградата в категорията "Топ 100 Фирми, класирани по изменението на приходите, максимална печалба и максимална рентабилност на активите, собствения капитал и приходите от продажби през 2021г. (комплексен показател) на "Елаците-Мед“ АД.

На церемонията присъстваха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, министърът на електронното управление Георги Тодоров, министърът на външните работи Николай Милков, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и др.