Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров отговори на нападките на БСП, които заявиха, че внасят сигнал в прокуратурата относно действия на служебния заместник министър-председател по реализиране на инвестиции и изразходване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост на Република България в компонента "Социално включване“. В сигнала се твърди, че действията на министъра са незаконно съобразни – незаконно разходване на публичен ресурс, в случая на европейски средства за закупуване на имоти. На специална пресконференция днес Лазаров опроверга твърденията на Георги Гьоков от БСП, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"6 месеца имахме възможност да споделим какво сме постигнали с моя екип и целият МС. За съжаление, днешният повод е по-различен, нъ пък това е начин да дадем информация за още един проект, който не успахме да представим в нашия отчет", каза Лазаров. 

"Ние, от министерството, поздравяваме БСП за нейната нулева толерантност към проявите на корупция  и корупционни практики. Това изцяло съответства и на нашата политика в служебното правителство и в МС. Сигналът, за който се твърди, че е внесен в прокуратурата, това е един проект, създаден и одобрен от предходното правителство, когато министър е бил Георги Гьоков. Той е одобрен и от МС, и от ЕК. Одобрена е не само философията на проекта, но и начинът, по който ще се реализира. Това включва и цитираното закупуване на имоти. Ако г-н Гьоков е бил против реализирането на проекта за закупуването на имоти, той  е имал всички инструменти да реагира  към онзи момент, преди одобряването му от МС. Но очевидно, не е реагирал. Ако е бил против това, е могъл да предприеме действия за осигуряване на държавни и общински помещения за реализирането на този проект. Проектът показва, че той не е използвал тази възможност,  не е реагирал" посочи министър Лазаров. 

След това той обясни, че в проекта, който е одобрен от ЕК, става въпрос за създаването на 6 регионални фокус точки за стимулиране и развитие на социални предприятия в областни центрове в страната. Отчита се и необходимостта от наличието на експертен научен потенциал, за да се реализира. Проектът е много важен за социалните предприятия, тъй като ще осигури трайна заетост на хора с увреждания, така че те да бъдат икономически независима част от нашето общество. Той е и част от Плана за възстановяване и устойчивост на Република България в компонента "Социално включване“, доколкото е условие за второто плащане към стараната ни.

Срокът е бил краят на 2022 година. Служебното правителство е задействал проекта веднага след идването си на власт, тъй като е било поставено под риск второто плащане към България. Затова служебното правителство е задействало дейностите по него веднага. Служебният министър на труда е поискал от областните управители и от кметовете да предоставят списък със свободни държавни и общински имоти, за да може да се реализира проекта. Такива не са били предоставени. Тогава са се обърнали към агенции за недвижими имоти, които да предоставят точно определени имоти, отговарящи на редица изисквания за експлоатацията им. Били са предоставени 35 оферти, но от тях 22 не са отговаряли на изискванията на МТСП. 

На тази база останалите 13 имота са били оценени на пазарна цена от независим държавен оценител. Измежду тях някои от 13-те не са приели направената оценка и са се отказали. Изразходваният държавен ресурс за останалите е бил около 3000000 лева, като са били спестени 2 250 000 лева от предвидения ресурс. 

Лазар Лазаров категорично отрече да е действал самоволно.