Министърът на туризма д-р Илин Димитров проведе работни посещения в Република Казахстан и в Република Узбекистан. В столиците Астана и Ташкент министър Димитров осъществи над 10 срещи с фокус транспорт, туризъм и инвестиции в туризма, съобщиха от Министерството на туризма.

По време на посещението в Казахстан министър Димитров се срещна с колегата си Асхат Оралов, министър на културата и спорта. Двамата разговаряха за възможностите за привличане на по-голям туристопоток чрез развитие на двустранните контакти в сферата на туризма. По покана на българския министър на туризма през юни министър Оралов ще посети България за подписването на меморандум за сътрудничество в областта на туризма. Министър Димитров се срещна и с Талгат Аманбаев, председател на Националната компания “Kazakh Tourism", която отговаря за създаването и управлението на бранда "Казахстан“. Сред темите на разговора беше дигитализацията в туризма като приоритет на двете страни и обмяната на опит.

Министър Димитров се срещна с представители на Комитета по инвестициите към Министерството на външните работи на Казахстан - “Kazaкh Invest". По време на срещата българският министър посочи, че Казахстан е деветата по големина държава в света, а стратегическото й положение, природните богатства, политическата и икономическа стабилност я правят желан партньор и в областта на туризма.

По думите му туристическите връзки между България и Казахстан отбелязаха през последните години съществено развитие, възможностите на нашата страна в тази област, обаче, са много по-големи. България традиционно участва на международното туристическо изложение KITF в Алмати през април. Тази година ще се организира B2B туристически форум между представители на страната ни и Казахстан.

Министър Илин Димитров проведе работна среща и с казахстански туроператори. В разговорите беше поставен акцент, че се е образувал "вакуум“ в туристическия пазар от липсата на руски и украински туристи. По време на обсъжданията беше направена заявка от 15 туроператори за провеждането на онлайн семинар с наши компании през февруари.

Откриването на директна линия между двете страна беше тема на разговорите с представители на Air Astana. Авиокомпанията е имала готовност за стартиране на полетите до България, но пандемията е довела до забавяне в плановете. Планове за изпращане на повече туристи в България има и туроператорът Азия Лукс, който има чартърна програма до страната ни. Туроператорът изпраща в Европа около 170 000 туристи на година. Новата авиокомпания Панорама Еъруейс планира също откриване на чартърна линия до България.

По покана на директора на Агенцията за регулиране на алкохолния и тютюнев пазар и развитие на винопроизводството в Узбекистан Рахимжон Бобоев министър Димитров посети институцията. Агенцията отговаря за винопроизводството, но и за винения туризъм в страната. През декември представители на агенцията са посетили няколко наши изби и са останали очаровани от качествата на българските вина. По искане на Бобоев през март ще се проведе B2B онлайн семинар с участници от двете страни.

В българското посолство в Узбекистан министър Димитров проведе среща с узбекски туроператори от Ташкент, Бухара и Самарканд, на която беше договорено провеждане на онлайн срещи с българските им колеги за установяването на дългосрочни контакти.

Посещенията на министър Димитров се осъществиха с активното съдействие на българските дипломати в двете държави - посланик Боян Хаджиев и консул Пламен Петков в Казахстан и с ръководителя на мисията ни в Узбекистан - Стояна Русинова.