Правителството одобри позицията на България за неформалната среща на министрите от ЕС, отговарящи за Кохезията, която ще се проведе на 1-2 септември 2022 г. в Прага, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. На срещата ще бъде поставено началото на дебата каква да бъде политиката в следващия програмен период, за да върви успешно Европа към цифровия и зеления преход. Важен въпрос, който стои пред министрите, е и каква да бъде ролята на Кохезионната политика при кризи и извънредни ситуации, като днешните.

Страната ни ще призове устойчивото развитие на ЕС да се върне във фокуса при вземането на решения за бъдещето. Останалите европейски политики също трябва да отчитат целта за балансирано териториално развитие на Съюза. Икономическото, социално и териториално сближаване е дългогодишен процес, който изисква надграждане и последователни усилия, се казва още в позицията ни. Важна задача, която си поставяме, е и опростеното прилагане на фондовете по общи и хармонизирани правила винаги, когато това е възможно.

Ще обърнем внимание, че регионите на ЕС не са еднакви и по различен начин могат да допринесат, за да се реализират европейските приоритети, при условие че са отчетени нуждите и особеностите на всеки отделен регион. Изборът къде и как да бъдат насочени инвестициите следва да бъде на държавите-членки. България е уверена в реформите към цифровия и зеления преход, но той трябва да бъде плавен и справедлив. Един от най-критичните въпроси, с който ЕС ще трябва да се справи дългосрочно, са тревожните демографски тенденции, става ясно от позицията.

Приветстваме координирания и бърз финансов отговор, който Кохезионната политика даде на последиците от пандемията COVID-19 и бежанската вълна от Украйна. Въпреки това реакцията на кризи, основно чрез Структурните и Кохезионния Фондове, не трябва да се превръща в регулярна практика, тъй като рискуваме да бъде изместен фокусът от дългосрочните цели пред политиката. Европа трябва да бъде по-активна в управлението на глобалните процеси и явления, за да се избегне необходимостта от честа реакция на кризи, се казва в края на позицията ни.