Министерството на отбраната е готово да предложи законодателни промени за заплащането на извънредният труд на военнослужещите. Това стана ясно в изказване на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов по време на днешния парламентарен контрол, предава репортер на Агенция "Фокус".

Финансовите средства не компенсират натрупаната умора. Те не са най-доброто решение. Целесъобразният подход е да се осигури достатъчно изправна техника и личен състав, подчерта Стоянов. Той обясни обаче, че Министерството на отбраната е готово да помисли за законодателни промени или да подкрепи такива, изготвени от депутатите.

В момента законът не предвижда възнаграждения за извънредния труд на военните, а само, че продължителността на дежурството им не може да надвишава 24 часа или общо 160 часа на месец освен в извънредни случаи, когато има акт на министъра, разказа Стоянов. Допълнителни възнаграждения за военните не се предвиждат и когато те са извикани да работят в почивен ден или на официални празници. В тези случаи те се компенсират единствено с допълнителна почивка.

Компенсациите се заплащат като извънреден труд пък само и единствено, когато военните прекратят трудовите си правоотношения и не са взели почивката си, докато все още са били на работа.

Военните в момента трудно вземат и полагащите им се почивни дни, а причината са засилените учения по линия на НАТО, включването им в охраната на границата, но и помощта им при бедствия и аварии, стана ясно от изказването на Стоянов.

3207 военнослужещи с 200 единици техника са се включили в разчистване на сгради и улици след наводненията в Карловско. Военните са помагали и за доставката на стоки от първа необходимост, отчете още министърът.

От 1 август досега военните са помагали за гасенето на 7 горски пожара. В това са се включили 373 военнослужещи. А за разчистването на щетите от 9 наводнения са участвали общо 1953 военнослужещи със 175 единици техника. Наложила се една медицинска евакуация с военен вертолет, а за спасявания, отново с военен вертолет, са направени 3 полета.

От началото на годината военните са разчистили 188 невзривени боеприпаси от различен тип и калибър. 

Отчитат се проблеми не само от организационен характер, но и по логистично отношение. На базата на направените изводи се правят стъпки по оптимизиране на дейностите, но и по закупуване на нова екипировка и оборудване, обясни Стоянов.