За пореден път се проведе Поход за мир и неутралитет в редица градове у нас и в чужбина. По данни на организаторите около 12 хиляди души в столицата са се включили в протеста, който премина през целия център на града и завърши с автошествие. 

"Основната цел на протеста беше най-вече за не въвличането на България във военната операция в Украйна. Въвличането й под всякаква форма - предоставяне на оръжие, било то боеприпаси или жива сила, каквото и да е. До някаква степен най-вече да погледнем националните си интереси", коментира за "Фокус" журналистът Мажд Алгафари. 

"Организацията на това събитие траеше повече от месец, абсолютно само с лични средства и дарения. Някои ни дариха сцената, други озвучаването, трети генератора, колкото да ги използваме за събитието. 99% от нещата бяха дарения. Дори въпросите за отпечатване на референдума бяха дарение от една печатница", обясни той.

Според Лилия Божикова, един от организаторите на протеста, 36 града у нас се включиха в похода, както и българи от Прага, Торонто, Нова Зеландия, Чехия, Канада и Норвегия.

По думите й искането на гражданите е България да запази неутралитет. "Изпращайки оръжие към Украйна, ние не предизвикваме мир", каза Божкова. 

Според организаторите на протеста, въпреки огромния брой хора и отправената покана, много малко медии са присъствали на похода и са отразили събитието. 

Преди шествието да тръгне по централните софийски улици организаторите събираха подписи за организиране на референдум за мир и суверенитет, а в допитването имаше 6 въпроса. 

Граждани, присъстващи на протеста, споделиха, че е било грешка, че организаторите са направили допитването с 6 въпроса заедно, а не един по един, защото по този начин съществува вероятност да има несъгласие от страна на хората с някои от въпросите в допитването. Въпреки това, те казаха още, че това не е спряло никого да даде своя подпис в подкрепа на каузата.

Мажд Алгафари коментира, че според него не е имало човек, който е присъствал на протеста и не се е подписал. " Подписването траеше много дълго време и на много пунктове", каза той. 

Въпросите в подписката са:

1. Подкрепяте ли да се установи национална политика на военен неутралитет на България по отношение на всички външни за територията и конфликти?

2. Подкрепяте ли изпращането и използването на български въоръжени сили извън страната във връзка с въоръжен конфликт да се решава само с национален референдум?

3. Подкрепяте ли пребиваването на чуждестранни военни формирования на територията на страната по повод външен за България въоръжен конфликт да се разрешава само с национален референдум?

4. Подкрепяте ли да бъдат променени изискванията за брой подписи за произвеждане на национален референдум, като при над 100 000 подписа Народното събрание задължително да взима решение за произвеждането му?

5. Подкрепяте ли да е налице решение на национален референдум, когато с повече от половината от действителните гласове е избран един от отговорите ДА или НЕ - и това мнозинство е поне една трета от участвалите в последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли национален референдум да може да се произвежда относно дългосрочни договори от компетентността не само на Народното събрание, но и на Министерския съвет, като те се ратифицират или сключват само ако има положително решение на референдума?

Алгафари коментира още, че организаторите са помолили всички присъстващи, без значение от коя партия са, да не се носят партийни знамена, а само и единствено българският трибагреник. 

Следващият такъв поход за мир ще бъде на 21 май.