Считам, че има едно преекспониране на темата "Контрол върху главния прокурор“, по-скоро внушение, че той е безконтролен. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Мария Карагьозова, съпредседател на гражданския съвет към ВСС. "Това наистина е едно невярно твърдение, тъй като главният прокурор може да бъде разследван от всеки един прокурор в Република България, за което се е произнесъл и Конституционният съд. Главният прокурор може да бъде отстранен с гласовете на 2/3 от членовете на ВСС. Това са съдии, прокурори, има един следовател и един адвокат в настоящия състав на ВСС. Така че твърдението, че главният прокурор е недосегаем и несменяем, наистина е една политическа теза", добави Карагьозова.  

"Както споменах, това е един за мен доста измислен проблем, на който просто е излишно да се търси решение. Някак си се насилват процесите. Кой стои зад тези напъни стана ясно на 16 март, когато прокуратурата изнесе част от записи, иззети при обиск на жилище на обвиняемо лице. Те бяха публично оповестени и аз мисля, че там се казва всичко – кой поръчва и на кого поръчва тази съдебна реформа", добави Мария Карагьозова. Според нея твърденията, че българското общество има нужда от съдебна реформа, точно такава, каквато ни я предлагат – "смяна на настоящия главен прокурор с друг, удобен на техните интереси, и финансовите благодетели са една опасна публична лъжа.  

"Аз по принцип поддържам духа на писмото и обръщението", каза тя по повод атакуваните законодателни предложения, свързани с ограничаване на правомощията на главния прокурор от няколко НПО. Те направиха и обръщение към американския посланик. В текста се отправя покана за среща между посланика и представителите на българските неправителствени организации, като се посочва, че в последните години у нас се наблюдава тенденция по изграждане на обвързаност на администрацията на Посолството на САЩ в България с някои конкретни организации, за които в българското общество съществуват съмнения за връзки с олигархични и икономически кръгове. "Видно от нестабилната и почти пагубна за политическата система в България обстановка, те полагат все повече усилия за прокарване сред гражданите на Република България на манипулативни, пропагандни твърдения с неистинен характер, целящи подкопаване авторитета на поредица от български институции и държавни органи“, пишат организациите в обръщението си. 

Обръщението към новия посланик на САЩ у нас Кенет Мъртън, който се очаква да встъпи в длъжност, беше представено на пресконференция "Аспекти на съдебната реформа в България и контакти с гражданското общество“ в Националния пресклуб на БТА в София. Организатор на събитието е Сдружение за независима съдебна власт.

 

За организаторите на пресконференцията Карагьозова каза, че са неправителствена организация, наречена Сдружение за независима съдебна власт и една от 20-те организации на Гражданския съвет към ВСС, които работят в област "Правосъдие“ експертно. "Гражданският съвет към ВСС е най-дълго съществувалата обществена структура в област "Правосъдие“ в България. Тя работи без прекъсване вече повече от 10 години. Нейни членове, както казах, към момента са 20 професионални магистратски и други организации, като нашата основна цел е да оказваме експертна помощ както на ВСС, така и на институциите, които инициират законодателни промени. Наблюдаваме правоприлагането във всички области от обществен интерес", добави Мария Карагьозова.