Преди всичко трябва да помним, че децата са личности и хора. Много често, когато става дума за деца, ние ги приемаме като обекти на нещо – на възпитание, на влияние. Никога не бива да забравяме, че с раждането си детето е човек и изграждането на нашите взаимоотношения с него го учат на света, в който живее. Рецептата за детско щастие е рецептата за човешко щастие – да вярваме, че всяко едно дете, независимо кое е то, независимо къде се е родило, има право да бъде щастливо.

Това каза в предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" Мария Брестничка от Национална мрежа за децата. 

"Вече 12 години проследяваме грижата на държавата за децата. Средният успех за грижите на държавата за децата тази година е "Среден 3.33". Това е една трудно изкарана оценка, тя е най-високата за тези 12 години, но не е по-различна от тройка. Все още оценката остава "Среден". Това ни казва, че ние имаме огромен дълг към децата в България. На първо място, защото тази оценка ни показва, че те нямат място в мисленето на това как правим политики у нас. Детските теми, особено във времена на политическа криза, са първите теми, които потъват, те са вечно зелени. Оценката 3.33 идва, за да ни каже, че нямаме време. Нужни са ни спешни действия тук и сега, за да можем да адресираме неотложните проблеми", обясни тя.  

Според Брестничка един от най-големите проблеми, с които се сблъскват децата и родителите им в България, са в областта детското здравеопазване. Там е и най-ниската оценка тази година – 2.98. 

"Държавата трябва да положи още усилия навсякъде. Около тройката са ни всички оценки. Единствената област, която тази година се пребори да оценка добър, макар с 3.57, е благосъстояние на децата. Това се дължи най-вече заради актуализирането на семейните помощи и финансовата подкрепа на семействата. Това обаче  е крайно недостатъчно", категорична е тя.   

Според нея обаче един от ключовите проблеми е, че у нас липсва институция, която да отговаря за децата в България.  

"Трябва да има отговорна институция, която да следи, координира, контролира и планира политиките за децата, защото те не са отделни парчета, те са цялостни личности", обърна внимание Брестничка. 

"Родителството в България в момента е трудна задача. От Национална мрежа за децата се борим затова родителите в България да бъдат подкрепени. Никога не преставайте да вярвате, че промяна е възможна и никога не преставайте да мислите и за другите деца като за свои – децата, на които няма кой да подари книжка или балонче за 1 юни. Защото по това как живее всяко едно дете може да познаем щастливи ли са децата в България", обърна се тя към обществото. 

Веселка Иванова