"Надяваме се след изборите да има вече не само повече обвинения, но и повече осъдени за дейността", това каза Марио Русинов от Антикорупционен фонд за "Фокус" и предаването "Newsroom" по отношение на борбата с манипулирания вот. Той поясни, че това е нещото, което наистина ще направи промяната – да има не хора с условни присъди, ами хора, които когато доказано са нарушили закона, да излежават присъдата, за да може те да служат за негативен пример за останалите, които искат да ползват такива техники.  

Русинов разясни през април 2021 година активността в рисковите секции е била доста висока, но след въвеждането на машинното гласуване активността в тези секции е спаднала с доста повече отколкото в останалите секции в страната.

"Както сме въвели паралелното гласуване с машини и с хартия, предполагаме, че в тези рискови секции пак ще има висока активност, а също така и предполагаме, че ще има доста голяма доза грешки в протоколите", добави той. 

По думите му грешките ще дойдат от умората на секционната избирателна комисия и от много усложнената процедура. "Както знаете машините няма да издават протоколи, съответно трябва да се броят разписките от машината и гласовете от урната с хартиени бюлетини и т.н., и това създава предпоставка за грешки, а и за манипулации, където се случват такива", каза още Русинов.  

"Очакваме генерално видеонаблюдението да подобри процеса, но може би първия път ще е по-тромаво", заяви Марио Русинов.

Според него можем да постигнем честност на вота с по-системно изборното законодателство. "В последните 2 години два пъти обърнахме наопаки как се гласува: първо сменихме с машини, сега вкарахме в 12 без 5 гласуване паралелно. Т.е. най-добрата практика би била наистина да си изберем един подход и да продължим с него", категоричен е Русинов.