След 16-минутно закъснение на ГЕРБ-СДС президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила и в лицето на кандидата за премиер Мария Габриел, която прие папката в присъствието на Деница Сачева, Теменужка Петкова, Рая Назарян. В Президентството заедно с представителите на ГЕРБ-СДС влязоха и премиерът в оставка Николай Денков, както и Кирил Петков, предаде репортер на "Фокус".

Интересен момент бе това, че Мария Габриел помоли президента да поговорят, но без присъствието на медиите и след приключването на протоколните кадри. "Поемам мандата от името на ГЕРБ-СДС с чувство за отговорност - затова че България има нужда от стабилност, която се крепи на ясни принципи и споделена отговорност. В тази връзка бих искала да ви помоля да седнем да споделим няколко допълнителни информации", заяви кандидатът за министър-председател.

При връчването на мандата президентът Румен Радев припомни, че ГЕРБ-СДС разполага със седем дни, за да върне папката.

След среднощните неделни извънредни пресконференции и индикации за непреодолими различия между партньорите във властта и необратима разглобка на сглобката в "некоалицията", шансът да се осъществи планираната ротация в изпълнителната власт остава. Евентуални нови предсрочни парламентарни избори се отлагат, поне засега.

Два часа по-рано председателят на ДПС Делян Пеевски направи публично обръщение към лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ Бойко Борисов и Кирил Петков и призова: "Намерете съгласие за кабинет до 12 часа днес! Седнете и подписвайте, ще имате подкрепата на ДПС."

По късни доби в неделя вечер извънредни пресконференции за хода от преговорите дадоха първо от ГЕРБ-СДС, а след това и от ПП-ДБ.

"Връщаме празен мандат, това заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел пред журналисти в централата на партия ГЕРБ, припомня "Фокус". Тя беше категорична, че с ПП-ДБ имат фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор.

Не закъсня и отговорът на ПП-ДБ, които втори излязоха на среднощен брифинг пред медиите. "Оказа се, че подписването на споразумението се отлага за неопределен период. И това е основната причина да има криза в преговорния процес. Това може да бъде фалшива, но и реална криза", обясни Асен Василев.

Атанас Атанасов призовава и Бойко Борисов да се намеси в тази ситуация. "Не виждам причина да се прекратяват преговорите на финалната права. Знаем, че той винаги се е интересувал от общественото мнение. Гражданите не искат предсрочни избори!, категоричен бе той. Нека утре да действаме по-мъдро!"