"В ТЕЦ "Бобов дол“ отдавна правим анализи как се развива енергетиката, но изобщо какви са тенденциите в развитието на света, какви са пътищата и посоките на това развитие. Отдавна е ясно, че изкопаемите горива в един момент ще приключат, независимо дали поради политическа намеса, или заради изчерпване. Затова решихме отрано да извършим една по-плавна трансформация. Това, което е било досега, да, то е хубаво, то е много добро, много стабилно, но ние искаме да продължим по същия начин. Да сме добри, стабилни, по нови технологии, по нов път, с нови горива и нови възможности за по-нататъшното ни развитие!“.

Така отговори инж. Любомир Спасов, директор на ТЕЦ "Бобов дол“, на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "През тази седмица направихте нещо, което досега не е правил никой в България! Започвате да изграждате огромен фотоволтаичен парк, затова съм озаглавила нашия разговор "ТЕЦ "Бобов дол“ ще живее! Заедно с ФЕЦ“. Под натиска на ЕК за санкции за въглищните централи ли го правите? Или просто това е едно не само политическо, но и превантивно бизнес намерение, което ще удължи живота на една от най-важните електроцентрали в България – ТЕЦ "Бобовд дол“?“.

Любомир Спасов разказа, че соларният парк ще бъде позициониран в село Палатово, община Дупница. Там се намира един стар сгуроотвал на ТЕЦ-а. Това е място, където се е депонирал материала от изгарянето на въглищата. В момента тази местност е идеална площадка за развиване на подобна дейност, защото в обозримо бъдеще не може да се развива земеделие въпросното място. Около 1300 декара е големината на целия парк, заедно с всички прилежащи съоръжения. "В България има и по-големи соларни паркове, но работата е там, че ние сме първата въглищна централа в България, която прави собствена диверсификация за производство и то в посока на ВЕИ! Мощността на парка е 100 мегавата. Инвестицията е около 100 милиона, за момента с изцяло наши собствени средства! Опитахме се да говорим с банки и инвеститори, но вероятно това, че сме въглищна централа, под натиска и на "зелените“ движения, стана доста мръсна дума във финансовите среди!“, добави той.

В момента се реализира и проект за докарване на природен газ до централата. Имало е известни проблеми с ПУП, но те са преодолени. Очаква се разрешение за строеж и тази година проектът ще се реализира. В ход е и изграждането на биоцентрала. ТЕЦ "Бобов дол“ ще произвежда и зелен водород, което ще спести около 2 милиона тона въглеродни емисии. "Ако успеем да пуснем всички тези мощности едновременно да работят в централата, без да сме спрели въглищата, ще станем едни от големите в страната, може би дори няма да сме трети, а ще сме втори по мощност!“, заяви инж. Спасов.

"Чий пример следвате, няма такъв аналог в страната?“, попита Беновска. Любомир Спасов отговори: "Ние искаме да сме първите! Това, което искаме да изградим като мощности, никъде го няма в Европа на едно място! Ние се опитваме да бъдем първите, които ще съберат различни по вид, като горивна база, като ресурсна база производствени мощности! Целта е максимално да се извличат полезните качества на всички видове горива, които имаме. Факт е, че тази и миналата зима изкарахме безпролемно за хората и бизнеса, защото работихме ние, въглищните централи!“.

Инж. Спасов наблегна и на корпоративната социална отговорност. ТЕЦ "Бобов дол“ помага на общините в региона за ремонти на училища и детски градини. Активно участват и в обучителния процес в околните училища. Идват деца на стаж, работят по дуалната система. "Опитваме се така да ги "запалим“, да ги привлечем към тази работа, че те, дипломирайки се след година или две, да потърсят първо работа при нас!“, категоричен бе гостът. Цели се и взаимодействие с индустриалните зони в региона. Всичко това води до едно успокоение сред местните хора, които искат да останат по родните си места, където да има поминък и по-добър живот!