Прокуратурата повдигна обвинения на мъжа и жената, превозвали бежанци с линейка по автомагистрала "Тракия". Превозното средство допреди година е било собственост на Центъра за спешна медицинска помощ в София. След това линейката е била продадена на търг и следват три препродавания. Все още се издирва последният ѝ собственик.

В опит да избяга линейката слиза от автомагистралата и влиза в село Труд. Гонитбата с полицията в селото продължава едва десет минути, разказват местните.

"Изоставили са линейката на паркинга и са духнали. Оставили са мигрантите в линейката. Място за паркиране и бягство. Въпросът, че не се знаели, че тук е полицията. Това е слабото място на тяхната конспирация", каза Василка Виткова.

Трафикантите - мъж и жена на 32 и 30 години са арестувани близо до кметството. Те са от София. Жената е с чисто криминално минало.

"Мъжът е осъждан четири пъти - основно за управление на автомобил след употреба на алкохол, без валидна книжка", поясни районният прокурор на Пловдив Петър Петров, предаде NOVA.

Линейката е наета от двамата от частно дружество в София. Въпреки, че не се използвал за медицински цели, автомобилът продължава да се води със статут на "специализиран превоз". Центърът за спешна медицинска помощ в София е продал на търг линейката срещу начална цена от 4000 лева на дружество, което се занимава с продажба на автомобили.

"Това дружество, на своя страна, е прехвърлило автомобила на трето дружество - също от София, което няма предмет извършването на медицински услуги или бърза помощ. Въпреки това, продължава да е със специален статут. Беше направен опит да бъде открит собственикът на дружеството, собственикът на линейката - но не беше установен", посочи Петров.

Все още се чака отговор от МВР защо линейката се движила със специален статут. Според Антон Димов, който има частна линейка - казусът показва пропуск както при регистрацията на автомобилите , така и при контрола от полицията.

"Шансът да бъде спрян е почти нищожен. Защото полицията все още вярва на надписите. Ако това нещо беше направено с някой от таблетите, с които пътните полицаи разполагат, те биха могли да установят на място, че автомобилът, надписан като такъв на Спешна медицинска помощ – всъщност е собственост на частна компания, която няма нищо общо със законодателството", посочи той.

До момента е ясно, че 23-мата мигранти от Афганистан, сред които има и три деца, са качени от района на Стара Загора, а крайната им спирка е била Сърбия. Всеки мигрант е плащал по 5000 евро.