Хората, които понесоха на плещите си страданието от комунистическия режим още от началото бяха изтласкани в периферията на борбата срещу този режим и не можаха да се преборят с ретроградните сили в СДС. Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ Лиляна Друмева, председател на "Съюз на репресираните от комунизма – Памет“ по повод отбелязването на 33 години от създаването си.

По думите и, съпротивата срещу комунистическия режим е била смазана по най-жестокия начин у нас, а българите не са намерили сили отново да подновят борбата си. Не сме правили нищо по времето, когато в други държави се е създавала анти комунистическата опозиция. Това е било по времето на падането на Берлинската стена, когато в тази съпротива са се включили държави като ГДР, Чехословакия, Полша, Унгария.  По същото това време ние сме били придатък на СССР, неговата 16-та република.

"СДС не беше създадено от Държавна сигурност, нито от БКП, както се твърди“, каза още Друмева. "Те направиха всичко възможно, през всичките тези 33 години да ни разбият, заедно с хибридната политика на Русия, но не можаха да сторят това“, добави тя.

Много от членовете на Съюза на репресираните от комунизма не са успели да видят много от демократичните промени у нас. Много от репресираните и техните близки са огорчени от отношението към тях през всичките тези години.

"Бяха дадени някакви мизерни парични компенсации, през 2008 година. Мисля, че до 2010 година това приключи. Някои не пожелаха да получат такава компенсация заради унижението. Нито един от членовете на Съюза не беше поканен на висока длъжност в изпълнителната власт. Начело на СДС  застанаха хора, които нямат нищо общо с идеите. Ето защо не се случи истинската промяна у нас", каза Друмева.

Лиляна Друмева изказа и огорчението си от настоящия президент Румен Радев. "Същият този президент вече втори мандат не намери време да дойде поне веднъж на един от паметниците, когато честваме тези събития. Защо президента не го направи? Вместо това той излезе с вдигнат юмрук и се съюзи с отровното трио. Тия, които палеха слама и носеха черни ковчези,  без да се обърне като президент към всички и да бъде равнопоставен, да открои проблемите пред страната ни, защото има достатъчно демократични инструменти да се решат. Но той не го направи. И затова ние му поискахме оставката. Единствено ние", добави тя.

"Не знам защо никой не кани наши представители да говорим за бъдещето на страната ни", попита още Друмева.

Според нея, това, което се случва в момента с България е логично продължение на това, което правим на практика. "Защо ние единствени толкова дълго не гласувахме военна помощ за Украйна? И сега се чудим защо не ни приемат в Шенген“, добави Лиляна Друмева.

Цоня СЪБЧЕВА