"Ескалацията на конфликта в Украйна тече непрекъснато – както на военното поле, включват се все по-съвременни оръжия, така и политически. В резултат на тази война Русия получи повече НАТО, а ние получихме повече Русия на запад – с анекса на петте области от Русия". Това заяви бившия зам.-външен министър и бивш посланик на България в Лондон Любомир Кючуков в ефира на NOVA.

"Китай като че напуска позицията си на заинтересован наблюдател на събитията в света и заявява амбицията си да се превърне във водещ фактор на събитията в света, при това – проактивен. Европа се опитва да ребалансира отношенията си с Китай след посещението на Си Дзинпин в Москва. Второ да окаже "натиск за натиск" – натиск върху Китай, който да упражни натиск върху Русия за упражняване на военните действия. Трето – да демонстрира, че Европа има собствен диалог с Китай извън този на САЩ", каза дипломатът.

"Китай ще подкрепя Русия и няма да я изостави да бъде победена в една война", категоричен е Кючуков.

Относно ротационното председателство на Русия на Съвета за сигурност на ООН от 1 април Кючуков каза, че би било по-опасно, ако се нарушава дейността на международните институции и на международната правна рамка. Единствената война като че е обявявана от ООН е Корейската война, припомни той.

Относно процеса срещу Тръмп, той каза, че действията имат и политически контекст и политически ефект – ще увеличи разделителните линии в обществото. "Процесът ще има отражение и върху Републиканската партия. В политически контекст процесът срещу Тръмп е много голям залог – това е друг вид политика. Тръмп беше съсредоточен върху вътрешното развитие на държавата", допълни Кючуков.

Относно думите на Тръмп, че само той може да спре евентуална световна война, Кючуков поясни, че това е в стилистиката на Тръмп, но всеки ден се доближаваме до евентуален глобален конфликт.