Доста често неща, които научавам си казвам, че са много интересни и решавам да ги задам като въпрос. После виждам, че хората ги знаят, много отдавна дори, това са всеизвестни факти за тях, така че и аз, както се вика трябва да си вдигам нивото постоянно, за да мога да задавам адекватни въпроси.

Това е ключът на куизмастърът Стефан Димов, който се занимава с провеждането на т.н. викторини или още "куизове", за изготвянето на една добра и интересна за аудиторията игра, сподели в предаването "Storyboard" в ефира на "Фокус"

Димов разказва, че всичко е започнало в София през 2017-та година, като първият проведен "куиз" е бил филмов. Въпреки, че началото е белязано от филмовите куизове, днес има и други вариации като музикални, филмово-телевизионни и литературни.

За старта на всичко Димов разказва, че вдъхновението е дошло именно от културната ни столица - Пловдив.

"Мисля, че точно този формат на куизовете идва от Пловдив, аз първоначално там правих куизове с други мои колеги, които го стартираха този формат, но тук си продължих сам", коментира той.

Това, което го кара да продължава в трудните моменти, е вече изградената, устойчива аудитория с вече утвърдени традиции: "Със сигурност има умора, но фактът, че тези хора, които идват на куизовете продължават да идват вече над 5 години, някак си ми дава сили и виждам, че на тях им е интересно и това си е мотивиращо."

Още една тайна за добрия "куиз" е познаването на аудиторията и намирането на баланса между по- и не чак толкова задълбочените въпроси, смята той.

"Всичко може да се вкара в куиза, но за мен особено напоследък, усещам че е много по-важно да има добър здравословен баланс между това, което наистина може да се нарече донякъде поп култура и са неща, които хората дори и да не ги знаят, могат да им завъртят мозъка по някакъв начин, да им стане интересно. Има, разбира се, много по-нишови въпроси, но не могат да се задават само безкрайно нишови въпроси, защото има хора, които нямат толкова дълбоки познания и просто искат да се забавляват с малко по-познати неща", разкри още куизмастърът.