Законопроектите, свързани с реформата на съдебната система, ще бъдат внесени още в първия работен ден на новия парламент. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков в ефира на БНТ.

Доклад по механизма за сътрудничество и проверка няма да има, но този механизъм юридически не е прекратен.

Доклад ще има, но това е годишният доклад, който се прави за всяка държава и в който за България има специална глава, както за всички други. Той ще отрази моментното състояние, но се създаде объркване, защото механизмът за сътрудничество и проверка беше поставен на дневен ред от Нидерландия като аргумент за спирането ни към Шенген, добави Зарков.

По темата за Северна Македония правосъдният министър коментира:

"Президентът Радев пръв наложи темата за защита на човешките права в преговорната рамка за Северна Македония. Ние сме поставили като изискване, което беше прието от европейските страни, да се направят съответните промени в Конституцията, които да защитят хората с българско самосъзнание в Северна Македония. И сега след като има очевидна ескалация на напрежението, довела до побой над млад мъж, президентът Радев правилно се възползва от ситуацията, да постави този въпрос пред своите колеги европейци".