Министерският съвет взе решение да изпрати до Конституционния съд искане за тълкуване на основния закон, свързано с правомощията на главния прокурор.Това каза министърът на правосъдието Крум Зарков след редовното заседание на правителството, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Въпросът, който отправяме към Конституционния съд е: Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор за законност на прокурорите, да възлага извършването на проверки за спазване на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива", уточни правосъдният министър. 

Според Зарков това право на главния прокурор трябва да бъде ограничено до работата на подчинените му обвинители в рамките на техните основни конституционни задължения - да ръководят разследвания, да повдигат обвинения за извършени престъпления, да ги защитават в съда, да искат отмяна на противоконституционни актове. 

"Искането до Конституционния съд сме илюстрирали с ред примери от практиката, които сме взели от официалните доклади за дейността на прокуратурата по прилагане на закона и от съобщенията на нейната пресслужба", посочи министърът и даде за пример разпоредените проверки на притежателите на оръжие без значение дали са за лов, за спорт или за охрана, проверките за пътната настилка и пътната сигнализация, проверките за изплатените субсидии на политическите партии.  

"Със същото искане молим да се обяви за противоконституционна разпоредба в Закона за съдебната власт, свързана с разпорежданите от прокуратурата проверки. Според нас е налице прекомерно разширяване на правомощията на главния прокурор върху всички сфери на управление на държавата и всички органи на централната и местната власт, което е в разрез с духа и буквата на Конституцията, постановяваща разделение на властите и гарантираща правовата ни държава", посочи още Зарков. 

Нели СТАВРЕВА