Човешкият подпис представлява снимка на личността. Гледайте на подписа като на пръстовия си отпечатък, а полагайки го в някакъв документ, човек остава белег от себе си. Това каза криминалистът Иван Савов в дневния блок "Добър ден, България" на Радио "Фокус".

Савов посочи, че тази уникалност е и причината никой да не ни учи как да оформяме подписа си в ранна възраст, за разлика от почерка, който когато го усвояваме всичко става в определена рамка.

"При подписа нямаме стереотипност, точно защото той в най-голяма степен е проява на нашата същност и съдържа изключително много признаци, които са уникални за самата личност. Колко уникални? Толкова, че геометрията извлечена от подписа почти е равносилна на тази, която можем да извлечем от пръстовия отпечатък", коментира още криминалистът.

Все пак той смята, че сложността не е в пряка връзка с възможността подписа да бъде имитиран, като казва, че един подпис от 3 елемента, но с добър темп и координация, би свършил същата работа като подпис от половин ред и 30 или 40 елемента.

Обяснявайки почерка като едно от външните проявления на нашия характер, Савов изтъква двата основни дяла, в които се развива науката за почерка - психографология и почерковата идентификация.

"Психографологията представлява наука, чиято цел е улавянето, идентифицирането и интерпретирането на някои маркери, които се намират и установяват в човешкия почерк и дават информация за основни черти на характера и темперамента на пишещия", разказа той.

Втората част пък се използва изключително и само за криминалистични цели, като нейната роля била установяването и изолирането на общите и частни признаци на човешкия почерк, респективно на подписа и тяхното сравняване с даден обект.

Графологията също е доста развита, като в  България се използва главно от чуждестранни фирми с клонове у нас за установяване на черти от характера на човека, който кандидатства за работа, особено на кандидатите за мениджърски позиции.

Той разкрива, че това става като карат кандидатите да пишат CV-то си на ръка.