"Загубите за българските зърнопроизводителите от вноса на украинско зърно през миналата година са огромни. Изчислените от Националната асоциация загуби на база днешни цени спрямо себестойността на продукцията са от 800 милиона до 1 милиард лева". Това каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".  

Той обясни, че проблемът е липсата на пазар за българската продукция, която залежава по складовете заради внесеното евтино украинско зърно.

"Масово цените паднаха, мултинационалните фирми, които търгуват със зърно и реално трябва да го изнесат, нямат интерес към нашето зърно, понеже има на по-ниски цени. Така в България зърното остана да залежава по складовете. Предстои ни пролетна кампания, трябват ни пари. След два месеца предстои жътва на нова реколта пшеница, която трябва да се съхранява в складовете, а на много места няма място", обясни Костадинов. 

По думите му отпуснатите от Европейския съюз средства от кризисния резерв не са достигнали до зърнопроизводителите: "Тези 16 милиона, на фона на загубата от 800 милиона, нали виждате какво е? Във вчерашния ден в Европейската комисия са разглеждали въпроса за отпускане на още 75 милиона към кризисния резерв. Но тук са шест страни – сега ще получим примерно още 4, 5 или 10 милиона. Това е абсолютно нищо".

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите разказа, че на проведената вчера среща при президента Румен Радев заедно с министъра на земеделието Румен Гечев и министъра на икономиката Никола Стоянов са били разгледани възможностите за промяна на регламента на Европейския съюз, касаещ безмитния внос на зърно от Украйна. "Отмяна няма как да стане, тъй като това е общоевропейски документ. Искането е за отпадане на определени членове от регламента, касаещи контрола на зърното, налагане на входно-изходни такси от страна на държавата и задействане на антидъмпингови системи, мониторинг на абсолютно всичко“, обясни Костадинов.  

Исканията на зърнопроизводителите са да бъдат налагани входни мита на вноса на украински стоки. На 7 април ще бъдат проведени съвместни протестни действия с румънската и полската страна.