Кой ще се подпише върху българската евробанкнота? Има само един човек, с правото да постави подпис върху евробанкнота. Всяка евробанкнота носи подписа на някой от президентите на Европейската централна банка (ЕЦБ). Подписът не е защитен елемент, но не и просто елемент от дизайна. Той представлява ЕЦБ и символизира стойността на евробанкнотите като парична база.

Той е символ на доверие, отговорност и приемственост. При смяната на всеки презиент на ЕЦБ той поема отговорността да постави подписа си на всяка нова купюра евробанкноти. В момента тази възможност е в ръцете на Кристин Лагард.

Но как става това? ЕЦБ събира няколко мостри от подписа на президента и избира най-добрият вариант, пише bTV. След това процесът по печат на банкнотите може да започне.

Акредитираната печатница използва подписа, за да създаде печатни плаки, които ще печатат евробанкноти с новия подпис. Банкнотите с подпис на предходните председатели остават в обръщение и също са законно платежно средство.

До момента подписите си са оставили Вилем Ф. Дуйзенберг, Жан-Клод Трише, Марио Драги или Кристин Лагард – съответно първия, втория, третия и четвъртия президент на Европейската централна банка. Всички тези банкноти са еднакво валидни.

Европейският съвет назначи Кристин Лагард за президент на ЕЦБ през 2019г. за мандат от 8 години без възможност за подновяване. Това означава, че тя ще поеме длъжността до 2027 г. За момента България преговаря да влезе в еврозоната през 2024г. или най-късно през 2025 година, така че ако Кристин Лагард все още е президент на ЕЦБ, то тя ще постави подписа си върху българското евро.