Десетото юбилейно издание на кинофестивала "Златната липа“ официално беше закрито тази вечер с елегантна церемония и връчване на наградите на отличените филми от конкурсната програма.

След като председателя на журито Адела Пеева днес по обяд обяви на брифинг наградените филми, специално за церемонията в Стара Загора пристигна носителя на наградата за най-добра мъжка роля във филма "Васил“ – Иван Бърнев. Актьорът сърдечно аплодира случващото се на сцената, където първо излязоха децата от фолклорния ансамбъл "Жарава“, за да смълчат залата с магическото си многогласно акапелно изпълнение на няколко от най-обичаните български фолклорни песни.

Водещият Севар Иванов покани на сцената членовете на международното жури, за да обявят наградените филми.

Главният редактор на списание "Кино“ Людмила Дякова връчи специалното отличие на Съюза на българските филмови дейци, което спечели филма на Иван Павлов "Пролетно равноденствие“ (2022). Наградата получи актьорът от ДТ "Гео Милев“ Георги Георгиев.

Три от четирите награди на фестивала заминават за Латвия при авторите и изпълнителите на филма "Сестри“ (2022). Лентата печели наградата за най-добра женска роля с изпълнението на Ема Скриманте. Статуетката беше връчена от члена на журито Винсент Грас от Белгия, а я получи младата актриса от ДТ "Гео Милев“ Ванина Йорданова. Ема Скриманте се включи със специално видеопослание, в което развълнувано благодари за високата оценка и наградата "Златна липа“.

Наградата за най-добра мъжка роля връчи членът на журито от Гърция, кинорежисьора Мария Дуза. Получи я лично Иван Бърнев, който още при обявяване на името си щракна две селфита – едно с аплодиращата го публика и второ с журито на сцената.

"Аз съм изключително щастлив да получа тази награда и да бъдат част от този прекрасен фестивал. Мисля, че вече знам защо публиката толкова много харесва ролята ми във филма "Васил“. Вероятно защото във всеки един от нас, от вас, живее по един Васил, който е готов да помогне в труден момент и да направи земята едно по-добро място за живеене“, каза Иван Бърнев.

Латвийският филм "Сестри“ спечели и наградата за най-добра режисура в лицето на Линда Олте, която също като Ема Скриманте беше изпратила емоционално видеопослание към зрителите в залата. "Това е невероятна новина. Щастлива съм от тази награда и се радвам, че филмът намира приятели далеч зад границите на Латвия. Вярвам, че проблемите, които той поставя, вълнуват всички хора по света“, каза в обръщението си Линда Олте. Наградата беше връчена от члена на журито от Испания Алберто Лопез, а я получи актрисата от ДТ "Гео Милев“ Тони Тончева.

"Сестри“ получи и наградата за най-добър филм, която беше връчена от председателя на журито Адела Пеева, а символично я получи директорът и създател на "Златната липа“

Магдалена Ралчева. Тя благодари на старозагорската публика за пълните зали през петте фестивални дни, както и на Община Стара Загора за подкрепата към фестивала.

Програмата продължи с оперетни изпълнения на трио "Двама тенори и половина“ от Старозагорската държавна опера.

По време на церемонията беше прожектиран и кратък анимационен филм, създаден от 18 старозагорски деца на възраст от 5 до 13 години, които се включиха в специалния уъркшоп под ръководството на проф. Радостина Нейкова от ВИТИЗ, която преподава "Анимационна режисура“. Краткото филмче, създадено само за 5 дни, предизвика искрени аплодисменти, а ръководителите на Центъра за личностно развитие от художествената школа на Иво Козарев благодариха на менторите, че са запалили в децата любовта към анимационното изкуство.

След церемонията започна прожекцията на наградения филм от Латвия "Сестри“. С пожелание догодина почитателите на "Златната липа“ отново да се съберат тук за следващото издание на кинофестивала.