Технологията за съхранение на енергия е ключът към превръщането на възобновяемите източници в основен енергиен източник

"Въглеродната неутралност се превърна в тенденция за световните политики. Слънчевата и вятърна енергия и технологиите за нейното съхранение се развиват бързо, а комбинацията от възобновяема енергия и технология за съхранение на енергия е широко призната. Като гъвкав ресурс, системите за съхранение на енергия могат да предоставят услуги като регулиране на честотата или премахване на пикове за енергийната система. Това ще помогне на възобновяемата енергия да се развие от адаптиране към подобряване на енергийните мрежи.

Ако фотоволтаичните технологии трябва да се превърнат в основен енергиен източник, съхранението на енергия ще направи чистата енергия по-ефективна и мрежите по-стабилни, а това ще улесни трансформацията на чиста енергия, преминаваща към мрежите с нулев въглерод“, каза Карлос Алварес, директор Power Grid в Huawei Technologies по време на регионална конференция Re-Source Southeast, която се проведе в София от 31 май до 1 юни.

Събитието бе посветено на възможностите за декарбонизация на индустрията в контекста на климатична, ценова и енергийна криза и повишаване на енергийната независимост на региона чрез ускорено навлизане на чиста енергия.

"С напредването на технологиите в Huawei силно вярваме, че индустрията за съхранение на енергия ще расте бързо през следващото десетилетие. Глобалният инсталиран капацитет на системите за съхранение се очаква да достигне 1600 GW. Като се имат предвид целите за въглеродна неутралност, пазарният потенциал е още по-голям. С повече от 10 години опит в научноизследователската и развойна дейност в системи за съхранение на енергия, Huawei интегрира цифрова силова електроника и технологии в уникална интелигентна структура, за да преодолее ограниченията на литиевите батерии.

Подходящ за пикова употреба и регулиране на честотата, Smart String ESS на Huawei предоставя гъвкаво и рентабилно решение с по-висок потенциал за печалба. Надяваме се, че можем да си сътрудничим с всички сектори на енергийната индустрия, за да създадем заедно един по-добър свят", добави г-н Алварес.

Според него ролята на мрежовите оператори става все по-сложна и взискателна. "Ето защо без допълнителни решения за гъвкавост на мрежата, така нареченото формиране на мрежа, има ограничение за това колко възобновяема енергия (предимно вятърна и фотоволтаична) може безопасно да се интегрира в енергийните системи“, продължи г-н Алварес.

Представителят на Huawei обясни, че скоростта в реакцията на подаване на мощност и стабилността на напрежението са от решаващо значение за системата, за да се компенсира заместването на услугите за синхронен генератор. "Концепцията за формиране на мрежа е напълно необходима в наши дни. Хранилището вече предлага енергийни възможности (изравняване на натоварването, изместване на пикове и т.н.), но възможностите за формиране на мрежа ще бъде алтернатива на синхронните генератори. Съвременните фотоволтаични централи имат възможности, които операторът на преносна система може и трябва да използва. Въпреки това, за получаване на пълна декарбонизация, ще е необходимо съхранение за формиране на мрежа".

Конференцията "Re-Source SouthEast 2022" се организира от RE-Source Hub Bulgaria - Асоциация за производство, съхранение и търговия с електрическа енергия (APSTE) и Българска ветроенергийна асоциация (BGWEA), с подкрепата на RE-Source Platform, водещ европейски форум за корпоративно използване на възобновяема енергия.

За Huawei Digital Power

Създадена през юни 2021 г., Huawei Digital Power Technologies Co., Ltd. (накратко Huawei Digital Power) е водещ световен доставчик на цифрови енергийни продукти и решения. Ние се ангажираме да интегрираме цифрови технологии и технологии за силова електроника, да развиваме чиста енергия и да дадем възможност на цифровизацията на енергията да стимулира енергийната революция за по-добро, по-екологично бъдеще. В сектора за производство на чиста електроенергия ние помагаме за създаването на нови енергийни системи, които основно разчитат на възобновяема енергия. В сектора на енергийната цифровизация ние изграждаме цифрови близнаци на енергийния свят, рационализирайки производството и използването на енергия. В сектора на зелената енергийна инфраструктура на ИКТ ние помагаме за изграждането на зелени, нисковъглеродни и интелигентни центрове за данни и комуникационни мрежи. В сектора на зеления транспорт ние предефинираме потребителското шофиране и преживяванията за безопасност в електрическите превозни средства, ускорявайки електрификацията на транспорта. С интегрирани интелигентни енергийни решения, ние работим с партньори за изграждане на нисковъглеродни сгради и кампуси, насърчавайки преминаването към нисковъглеродни градове. С приблизително 6000 служители, Huawei Digital Power обслужва една трета от световното население в повече от 170 страни и региони.

За Huawei

Основана през 1987г., Huawei е водещ световен доставчик на инфраструктура за информационни и комуникационни технологии (ICT) и интелигентни устройства. Компанията има повече от 197 000 служители и работи в над 170 държави и региони, обслужвайки повече от три милиарда души по света.

Визията и мисията на Huawei е да предостави цифрови технологии на всеки човек, дом и организация за един напълно свързан, интелигентен свят. За тази цел компанията стимулира повсеместната свързаност и насърчава равния достъп до мрежите; компанията има за цел да предостави облачни услуги и изкуствен интелект до четири краища на земята, за да осигури превъзходната изчислитвелна мощ там, където е необходима; Huawei изгражда цифрови платформи, за да помогне на всички индустрии и организации да станат по-гъвкави, ефективни и динамични; предефинира потребителското изживяване с помощта на изкуствен интелект, като го прави по-персонализирано за хората във всички аспекти на живота им, независимо дали са у дома, в офиса или в движение.

За повече информация, моля посетете Huawei онлайн на www.huawei.com или ни последвайте на:

Linkedin.com

Twitter

Facebook

YouTube