"МВР в тази кампания ще покаже, че е деполитиризирана система и всякакви опити за внушения в друга посока ще покажат своята несъстоятелност. Ясно заявявам, че ще покажем, че системата на МВР е деполитизирана. "Наше" могат да нарекат Министерството на вътрешните работи не отделни партии, още по-малко отделни политици, а единствено българските граждани. Ще бъда безкомпромисен при всякакво отклонение от мисията на министерство в тази изборна кампания. Ясно заявявам, че няма да толерирам никакво заиграване на каквото и да било ниво! От начина, по който ще протече кампанията и самият изборен ден, зависи връщането на доверието на българските граждани към институциите".

С тези думи служебният вътрешен министър Калин Стоянов откри Националната съвещание, предаде репортер на "Фокус"

"Водещ принцип в работата на Министерството вътрешните работи е утвърждаването на върховенството на закона и взаимодействието с гражданското общество. Наша отговорност е гарантирането на сигурността и опазването на обществения ред за спокойно протичане на изборите за Народно събрание и членове на Европейски парламент от България на 9 юни 2024г. Важно е да създадем оптимална организация за изпълнението на основните задачи, които ни предстоят в периода на подготовката и произвеждането на изборите. Предизборната кампания вече започна, считано от 9 май 2024 година. Ние имаме готовност, натрупахме много опит през последните години, предвид многото избори. Аз съм уверен, че ние ще се справим", убиден е Стоянов. 

4 са сигналите за нарушаване на изборното законодателство към момента

"За момента има само 4 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Два от тях са свързани с евентуално купуване на гласове, а другите два са за други нарушения, свързани с изборния процес. Съставени са до момента 6 предупредителни протокола по чл. 65 от Закона за МВР, към момента нямаме образувани досъдебни производства по членовете 167 и 169 от Наказателния кодекс. За постигане на основната задача по опазване на обществения ред и сигурност, министерството започна работа още през април. Създаден е оперативен щаб с ръководител изпълняващият функциите главен секретар на МВР", съобщи вътрешният министър. 

В първия ден на официалния старт на предизборната кампания висшето ръководство на МВР, Прокуратурата и службите се събраха на Национално съвещание на Министерството на вътрешните работи във връзка с вота 2 в 1 на 9 юни. Една от темите в дневния ред е координацията с ДАНС за сигналите за купуване на гласове.

В сградата на Главна дирекция "Национална полиция" пристигна цялото политическото и професионалното ръководство на ведомството, директорите на главни дирекции, ОДМВР и СДВР, както и административните структури в министерството.

Организацията за дейността на МВР в периода на подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за Народно събрание, взаимодействието и координацията с прокуратурата и ДАНС по отношение постъпването на сигнали за престъпления срещу изборните права на гражданите, приложението на Географската информационна система в изборния процес, са сред темите, обсъждани на съвещанието, като медиите по традиция бяха допуснати само в началото му, а после продължи в работен формат.

Преди броени дни изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев подписаха съвместна заповед за създаване на Национално междуведомствено звено във връзка с изборите за Европейски парламент и за 50-ото Народно събрание. Негов ръководител е Елена Каракашева, заместник главен прокурор при Върховна прокуратура. В звеното участват прокурори от ВП, и.ф. главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, директорът на ГДНП-МВР – главен комисар Атанас Илков, заместник председател на ДАНС и др.

Както и на предишния вот в услуга на полицаите е така наречената "Географската система на полицията", която отчита сигналите за съмнения за купуване на гласове в реално време.