"За пореден път данните от анализа потвърждават трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск. От началото на годината до момента 12 хиляди граждани на трети страни са направили опит за незаконно преминаване на границата, за същия период на миналата година – те са 42 хиляди. Много по-малко са и случаите на задържания във вътрешността на страната, по-малко са и тези на вход и изток, капацитетът на специалните домове за временно настаняване в  МВР са запълнени до 25 %. Цифрите доказват, че на този етап обстановката е изключително спокойна".

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов по време на церемонията по откриване на "Сигурна зона" за непридружени деца в Регистрационно-приемателния център в Харманли.

"От началото на миграционния натиск към страната ни през далечната 2013 г. до днес всички извървяхме дълъг и труден път, но неизменно следвахме целта си – да изградим нужния капацитет и като европейска държава да изпълним отговорностите си към тази целева група деца. Важна стъпка в тази посока беше развитието на националната правна рамка за непридружените деца чужденци, която беше липсваща основа за надграждане на националната ни система, определяне на отговорностите на всички участници в процеса на обгрижването им и взаимодействия между различните институции. С поредица от промени в основните нормативни актове бяха създадени нужните гаранции за защита на основните права на непридружените деца чужденци. Паралелно с това стартира изграждането на административния капацитет на институциите за работа на отговорните служители с тази специфична целева група деца. МВР целенасочено започна специализирана подготовка на полицейските служители, които влизат в първи досег с тези деца към момента на установяването им и идентифицирането им като непридружени. Основна част от обученията бяха реализирани с ценното сътрудничество на представителствата на агенциите на ООН в България", заяви министър Калин Стоянов

Той подчерта, че към днешна дата идентифицирането на непридружени малолетни и непълнолетни лица, задържани при опит да преминат нелегално границата ни, е приоритет за всички институции, които осъществяват първоначален прием. Единствено по този начин може да бъдат осигурени защита и адекватни грижи на тези деца. 

Стоянов потвърди, че има по-малко задържани във вътрешността на страната. "Положението е изключително спокойно. Центровете, които са на Министерството на вътрешните работи са със запълнен капацитет не повече от 25%", потвърди Стоянов.

В приветствието си Кристина де Бройн, ръководител на УНИЦЕФ в България, оцени високо и благодари на вътрешния министър и неговия екип за съвместната работа и задълбочаващото се сътрудничество в името на закрилата и сигурността на децата.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също беше гост на откриването на "Сигурна зона за непридружени деца бежанци" в Регистрационно-приемателния център в град Харманли. Сигурната зона в Харманли е създадена съвместно с Държавната агенция за бежанците, УНИЦЕФ България и Международната организация по миграция (МОМ) България, с подкрепата на Държавния департамент по миграция (SEM) на Швейцария.

Вътрешният министър Калин Стоянов потвърди, че вече е установена самоличността на водача, предизвикал тежкия инцидент, при който загинаха двама полицейски служители. По думите му установяването е извършено в хода на разследването и благодарение на изключително доброто сътрудничество с абсолютно всички партньорски служби. "Спазихме всички утвърдени методи, способи и протокол, които ни доведоха до крайния резултат - доказване на пълнолетието на шофьора".

Старши комисар Николай Николов, директор на дирекция "Миграция" поясни механизма за идентифицирането на самоличността на задържаните нелегални чужденци и установяването на тяхната възраст. То започва от служителите, които са извършили ареста. В рамките на 24 часа се провеждат беседи със задържаните, преглеждат се документи, които евентуално притежават, записват се данни, които самите те дават.

Следва настаняването им в специалните домове на дирекция "Миграция", където работата с чужденците продължава от екипи психолози, социални работници и други служители, които провеждат интервюта с тях, представители на неправителствени организации, предоставящи първа помощ.

При съмнение за възрастта се назначава експертиза в Медицинския институт на МВР, където по костните показатели на китката се определя приблизително възрастта. Тази експертиза са извършва в рамките на няколко дни. Старши комисар Николов поясни, че престоят в домовете на МВР е до 6 месеца и след установяване на непридружен непълнолетен, се подава сигнал към социалните служби, а при желание за закрила се предава на ДАБ.

"Работи се индивидуално с всяко едно лице и са извършват всички необходими проверки за установяването на неговата възраст", заяви директорът на дирекция "Миграция".

По повод журналистическо запитване за получени в МВР сигнали и проверки за противодействие на купения вот, министър Стоянов подчерта, че всекидневно се отчитат резултати от предприетите на територията на цялата страна операции. Според данните от тази сутрин приетите сигнали са 36.

"Нормално е сигналите да растат по време на предизборна кампания, когато контингентът става изключително активен. Ще направим съпоставка на резултатите, постигнати досега в сравнение с миналата година", каза вътрешният министър.