"Хамкането" на Прошка е важен елемент от традициите, който днес се възобновява в много от семействата. Това каза в интервю за "Фокус" Грозделина Георгиева, уредник в Регионалния етнографски музей - Пловдив.

"Обичаят е интересен, защото включва и децата. На един дълъг червен конец се връзва халва, която е въведена в по-късно време - в началото на ХХ век. В миналото, в много райони е било с яйце или сиреново парче. И на този конец, на една дълга пръчка децата се надпреварват, без да докосват с ръце парчето, кой ще го хване", разказа Георгиева.

Това се прави за здраве, за буен растеж. За да растат децата здрави, но това да се пренася и в дома, и всичко останало в дома. Другото, което е много важно в този обичай е, че конецът от това хамкане се запазва и той се използва за гадателски практики и за лечение.

"Някои жени го изгарят и по това тълкуват какво ще става. Да речем за животните - ако гори бързо конецът, значи няма да има проблеми с животните, те ще раждат много, ще има приплод. Същото е и за растенията, ако къщата е със земеделска насоченост. По конеца, който е от Сирница, се гадае.

В нашата народна практика, много от обичаите са свързани със скътаването на тези неща и се гадае по тях. А яйцето от хамкането също се запазва за лекуване, особено от уроки и от главоболие. Слага се в храната на децата. Когато пък животните боледуват, от него се отчупва парче и се замесва с кърмилката на животните.