В Република Северна Македония имаме нормален политически резултат след всичко, което се случваше в последните 7 години след управлението на СДСМ. Така коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" журналистът от Скопие Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД, провелите се избори в страната.

"Това сега е гласът на народът, който драстично наказа управляващата коалиция. И сега ще се промени властта. Имам предвид и президентската институция, и парламента. Македонските граждани не приеха френското предложение по отношение отпушване на процеса по приемане на Македония в ЕС, не приеха условията на Преспанския договор, допълни Дамовски.

"Възможно е напрежение особено от провала на албанската партия ДСИ на изборите, които бяха в коалиция със СДСМ, те имаха сериозен контрол над случващото се в Македония особено в областта на икономиката, правото, съдът и външната политика. Това предизвика огромно недоволство сред македонския народ и последва наказанието. ДСИ се смята, че е ощетена, тъй като в последните 20 г. винаги е била част от властта. И за този период беше водеща политическа сила на албанците в Македония, освен това бяха част от големи корупционни скандали. И затова сега се предполага, че заради финансовата сила, която имат като партия, ще направят всичко възможно да бъдат част от властта. И затова точно тук очаквам напрежение“.

Относно съставянето на правителството Дамовски смята, че това няма да бъде трудна задача. "Най-вероятна е коалицията между ВМРО-ДПМНЕ с коалицията ВРЕДИ (бел. ред. Албанският опозиционен блок), която в момента има 13 депутати. И те вече ще имат 71 депутати, което е съвсем достатъчно за формирането на правителство. Предполагам, че ВМРО ще ги покани в управляващата коалиция, плюс партията ЗНАМ. От 120 депутати, 77 би имала новата управляваща коалиция.“ Всичките очакваме реформи, всяка партия обещава, че ще има реформи, но някак не ни се случват тези реформи, категоричен е Дамовски.

"Очакванията са големи, задачите са големи“. Относно победата на Силяновска на президентските избори, журналистът от Скопие заяви, че това е нормална победа, това е наказанието на гражданите над политиците и политическите партии, които представляват. Няма дилема относно членството на Македония в ЕС, обясни Дамовски.

"Поставя се сериозен въпрос в Македония за условията, под които ще влезе страната в НАТО и ЕС. Сега тук на ред е България във връзка с искането и за вписването на българите в Конституцията. Поставят се и нови въпроси, които би могла България да отвори по време на преговорите на Македония с ЕС. Така че условията, които са поставени от ЕС нямат връзка с Копенхагенските критерии. Какъв изход ще се намери, тепърва ще видим“, допълни Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД.