Коледа е прекрасен религиозен празник, празнуван в много страни по света не само от християни, но дори и от невярващи. Малцина обаче знаят подробностите за всички коледни обреди.    

Всеки народ празнува един и същи празник по различен начин. Да видим как става това  в Грузия. Според обичая, в навечерието на празника, всички жени шият тоалети със собствените си ръце, в които всеки от членовете на домакинството може да се присъедини към Алило, традиционното шествие на вярващите. Всеки може да стане участник в такъв коледен парад, като е подготвил костюмите си навреме. В деня на празнуването на Коледа това шествие, водено от хора, пеещи религиозни химни, минава по главната улица на Джорджия. Останалите хора славят Бога и раздават различни лакомства на кукерите.

В Черна гора и Сърбия празнуването на Коледа започва на Бъдни вечер или в деня преди Коледа. Всеки баща на Бъдни вечер, или както го наричат жителите на Сърбия Баднидан, заедно с децата си от мъжки пол отива в гората. Там намират млад дъб, който най-възрастният член на семейството трябва да отсече и да донесе у дома. След лека обработка дъбовите цепеници горят в семейното огнище точно три дни. Пламъкът на този коледен огън трябва да защити на стопаните на къщата от нечисти духове и завистливи съседи, а също така да помогне за поддържане на материалното благополучие през цялата година. В центъра на града, където няма печки и камини, жителите на града получават готов коледен букет, направен от сноп слама и малки дъбови клонки. Този букет може да бъде изгорен символично на улицата или в двора на селска къща, като се спазват всички изисквания за пожарна безопасност. 

В Гърция жителите на града създават костюми за деца със собствените си ръце, съответстващи на темата на празника, и учат с тях химни и коледни песни за раждането на Исус Христос. Костюмирани деца ходят от една къща в друга, честитят Коледа на своите роднини, приятели и съседи. В знак на благодарност собствениците на къщата дават на децата сладки лакомства, ароматни кифли. Освен това гърците вярват, че по време на коледните празници домовете им посещават зли елфи, които правят зло и оставят хаос в домовете им. Затова жителите на Гърция първо оставят сладкиши за невидими същества, а след това опушват всички ъгли на жилищните помещения с тамян и поръсват със светена вода. 

Но в знойна Бразилия празнуването на Коледа се провежда в не съвсем зимна обстановка. През този период времето в страната е горещо, температурата на въздуха достига 35-40 градуса по Целзий. Но въпреки това местните жители намерат изход: украсяват изкуствени дървета, подобни на нашето коледно дърво, с парчета памучна вата и изкуствен сняг. Същият празник на Коледа, бразилците започват с църковна служба, наречена "Месата на петела". В края на службата, която продължава цяла нощ, по традиция свещениците извеждат петела. Това Петя-петле известява от много ранна сутрин за пристигането на Коледа. Тогава започват народните празници с песни, танци, карнавални шествия и други събития. 

В Германия всеки човек в нощта срещу Коледа трябва да запали свещ на прозореца си. В идеалния случай много преди празника жителите получават специален коледен венец с четири свещи. Първата свещ трябва да бъде запалена един месец преди Коледа, втората - три седмици преди, а третата и четвъртата съответно две седмици и седмица преди тържеството. Според старо поверие свещта е символ на топлина, мир и семейно благополучие. Когато жителите запалят свещ в къщата, те пожелават щастие не само на своите роднини и близки, които живеят с тях, но и споделят това щастие със съседи и минувачи. Вечерта от 24 срещу 25 декември започва нощната коледна служба. Предшества се от камбанен звън. Много хора искат да посетят църквата на Бъдни вечер. Тук идват местни жители от различни възрастови групи, включително малки деца. 

Веднага след празничната служба жителите на града се прибират и празнуват Коледа със семействата си. На този ден грижовните домакини подреждат трапезата и слагат на нея ястие с печена гъска или шаран. Преди началото на трапезата най-възрастният член на семейството бие специална коледна камбана и кани домакинството на празничната трапеза. След вечеря германците традиционно отиват на гости, за да честитят Коледа на своите съседи и да им пожелаят щастие и здраве. В същото време те си подаряват зелено растение, популярно наричано "млечница". Това се дължи на факта, че това цвете е много подобно на коледната звезда. 

В Америка Коледа е не по-малко помпозна, отколкото в Бразилия. Първо, жителите на САЩ украсяват домовете си. В същото време някой прикрепя гирлянди към покрива, към вратите и ги увива около цялата къща, инсталира градински статуи във формата на малкия Исус, Неговата Майка Мария и поставя библейски картини вътре в стаята. Някои ръчно изработват малки свещници и ги поставят с горящи свещи на покрива на къщата, а също така украсяват жилището с малки китки сено, поставяйки ги под покривката или на пода, като напомняне за това къде е роден Месията. Някои американци веднага след коледната вечеря излизат навън и изстрелват салюти и фойерверки в небето, придружавайки всичко това с песни и танци. Жителите на Аляска на Бъдни вечер правят свои коледни костюми и картонена звезда, украсена с фолио и цветна хартия. А в коледната нощ, облечени в празнични дрехи, отиват при съседите си. Те пеят коледни песни и честитят празника на домакините. 

Във Финландия подготовката за празника започва много преди най-тържественото събитие. Около месец преди Коледа хората във Финландия създават специални доброволни групи, наречени pikkujolls. Съставът на такива групи включва изключително жени, които създават свои собствени коледни тоалети за деца и възрастни, коледни играчки и сувенири. След това тези артикули се продават на благотворителни предпразнични разпродажби и панаири. Ясно е, че такива продукти са много популярни сред туристите. Винаги е хубаво да си купите артикул, който е направен на ръка. Нищо чудно, че казват, че топлината на ръцете на господаря се предава на такива неща. 

Мъжката половина на жителите на Финландия, според традицията, трябва да посещават банята. А вечерта мъже и жени с деца, облечени в сиви памучни ризи, червени панталони и дълга шапка, отиват на църква непременно. 

Колкото и да е странно, но в Япония също празнуват Коледа. Тези християнски традиции са пренесени в Страната на изгряващото слънце в началото на 16 век от известния мисионер Франциск Ксавие. Днес в страната живеят около 2% от християните. Те посещават християнски църкви и спазват всички религиозни обичаи. Но повечето японци не се придържат към християнските правила и не смятат Коледа за празник. Но преди 25 декември те украсяват къщите си с цветни фенери, а покривите на сградите с ярки гирлянди и си дават подаръци. 

В Белгия в нощта срещу Коледа родителите поставят подаръци в предварително подготвени празнични чорапи за децата си. А на сутринта всеки член на семейството, преди да започне коледната трапеза, трябва да изяде сладкия хляб cognolle, който се прави във формата на младенеца Исус Христос. 

В Унгария на Бъдни вечер родителите изпращат децата си на гости, а самите те започват да украсяват коледната елха с домашно направени играчки. Според обичая децата нямат право да наблюдават процеса на украсяване на коледната елха. Връщайки се у дома, те могат да видят вече украсената елха и, разбира се, подаръците, приготвени от техните родители. 

Жителите на Чехия празнуват Коледа по особен начин. В нощта срещу празника родителите украсяват елхата и подготвят подаръци за децата, които се раздават рано сутринта. По-късно един от членовете на семейството отива на пазар, където винаги купува жива риба, обикновено шаран. Интересното е, че преди да се изпече шаранът с подправки и плодове, той първо се пуска във ваната, така да се каже, за да плува преди смъртта. На коледната трапеза чешките домакини най-често сервират дребни сладки, покрити със захар, картофена салата и, разбира се, шаран, изпечен с кимион. Е, след празничната вечеря чехите традиционно обичат да организират ябълково гадаене. За да направите това, разрежете ябълката на две равни половини и погледнете сърцевината й. Ако ясно се вижда малка звезда от ябълкови семена, това означава, че обитателите на къщата тази година ще живеят в пълен просперитет и мир. Ако звездата се окаже непълна или фигурата изобщо не прилича на звезда, тогава собствениците на къщата не трябва да очакват нищо добро. 

В Австрия има интересни коледни традиции. Когато украсяват празничен смърч, местните жители използват не обикновени играчки, а фигурен шоколад и марципани (изделия от тесто, пълнени с натрошени бадеми). В същото време местните жители не заключват вратите на къщите си нито на Бъдни вечер, нито по време на самия празник. Това означава, че във всеки един момент всеки може да влезе в тях и да вкуси сладки декорации с чаша ароматен чай или какао. 

В Испания Коледа се празнува в забавна и спокойна атмосфера. В големите градове кукерите излизат по централните улици и започват празнично шествие, което донякъде напомня на годишния карнавал в Рио де Жанейро. Много мъже и жени се обличат в ярко оцветени пера, за да се разхождат в тях и понякога се возят в боядисани превозни средства или на платформи по улиците. На този ден улиците са затворени за автомобили. Веднага след парада местните отиват на църква. След това цялото семейство отива в любимия си ресторант или кафене. През нощта забавлението е придружено от весели танци и християнски песни, обикновено подредени от модерни диджеи. 

Жителите на Мексико започват подготовката за коледните празници на първи декември. Те украсяват домовете си с цветни играчки и гирлянди и окачват специална играчка, наречена пинята, от тавана на хола. Този кух продукт, който е напълнен до върха със сладкиши, традиционно се изработва от папиемаше и ярка опаковъчна хартия. По своята форма може да наподобява изображение на животно или геометрична фигура. На Бъдни вечер мексиканците украсяват Пинятата с цветни панделки и въжета. По традиция на Коледа всяко дете може да опита силите си и да счупи тази празнична играчка със специална пръчка, за да вземе цялото й съдържание. И трябва да го направи със завързани очи. Действието обикновено е съпроводено с песни и весела музика. 

В Украйна празнуването на Коледа започва с вечерна служба в църквата. След това, след като са получили благословия, украинците отиват в домовете си. Там сядат на масата и след приятни пожелания един на друг започват трапезата. В същото време празничната трапеза буквално е пълна с разнообразие от храни. Тук можете да видите легендарната салата Оливие, винегрет, херинга под шуба, салати от кисело и прясно зеле, заливка, пържена, осолена и пушена риба, както и колбаси, сирена и много други. Коледните празници завършват с песни и танци.