"ЛЕВИЦАТА!“ категорично се обявяви против опитите за заличаване на историята, като се премахне историческия Паметник на Съветската армия от Княжевската градина в София, съобщават от пресцентъра на коалицията.

От нея настояват за прекратяването на процедурата по премахването на монумента. Според тях това е акт на безумие, на подчиненост на конюнктурни зависимости и на преиначаване на българската история и взетото решение от общинската комисия по образование и култура на Столична община за преместването на мемориала е израз на политическа вулгарност, историческа неграмотност и дива омраза.

Коалицията обяснява в своята позиция, че лансирането на тезите за "руска окупация" на България през 1944 г., отричането на основната заслуга на Русия за Освобождението на България през 1878 г., както и пропагандирането на ненавист към всичко руско, започва да приема вид на възстановяване на фашистка идеология и човеконенавистни нацистки идеи.

"Преди да вземат това решение гласуващите най-малко е трябвало да прочетат повече и да научат, че мемориалите в Европа, посветени на победата на Съветската армия срещу нацизма, са над 4,000. Само в Берлин те са 12 и германската държава поддържа и пази тези паметници с държавни средства, в Унгария са над 900 и т.н.

Призоваваме инициаторите на тези предложения да се осъзнаят и да стъпят на земята, да престанат да изопачават историята, да внасят разединение в българското общество и вече десетки години само да рушат и нищо да не изграждат!", пишат от "ЛЕВИЦАТА!“.

В случай, че не се съобразят и все пак гласуват това решение, "ЛЕВИЦАТА!“ ще се обърне към Областния управител на София-град с призив да защити Паметника на Съветската армия в Княжевската градина.

"Днес битката за десния избирател минава през трупа на историята! Монументът е държавна собственост и е недопустимо неговото премахване или преместване", категорични са те.

От "ЛЕВИЦАТА!“ апелираха за мирен протест на 9 март в 8:30 часа пред сградата на Столичната община (събитието е заявено). "Призоваваме всеки българин с гражданска доблест и историческа памет да се присъедини към нашето несъгласие с поругаване на българската история", пишат те в позицията си.