Настоящата позиция на административния ръководител на Софийска градска прокуратура (СГП) е провокирана от журналистически запитвания във връзка с разпространена информация за образувано дисциплинарно производство срещу наблюдаващия прокурор по делото "Барселонагейт“. Тази позиция разпространиха от държавното обвинение.

Ето и пълния текст:

Градският прокурор е издал заповед за извършване на проверка по административна преписка.

Повод за проверката е устното разпореждане на наблюдаващия прокурор по делото "Барселонагейт: за полагането на извънреден труд на 03.06.2023 г. от служители на СГП, без разпореждането и знанието на административния ръководител.

Проверката ще уточнява дали има предпоставки за търсене на дисциплинарна отговорност по реда на Закона за съдебната власт.

Съществуват разумни основания да се смята, че по този начин е допуснато нарушение на трудовото законодателство. В настоящия случай е следвало административният ръководител да бъде уведомен, за да се изготвят заповеди за полагане на извънреден труд и по този начин да бъдат защитени правата на служителите.

Предмет на проверката не е какви действия по разследването са извършени, кога и защо, тъй като това е единствено и само от компетентността на наблюдаващия прокурор.

Проверката е възложена на основание Методически насоки за работа на административните ръководители на прокуратури при упражняване на правомощия по дисциплинарна отговорност, издадени от ВСС.