Отстраниха прокурора по "Барселонагейт" от разследването на случая, съобщиха от Софийската апелативна прокуратура.

С постановления на Апелативна прокуратура - София са отведени двама прокурори от Софийска градска прокуратура от наблюдаваните от тях досъдебни производства поради допуснати сериозни нарушения. Постановленията са във връзка с образувани дисциплинарни производства спрямо същите за допуснати сериозни нарушения в срочността и ритмичността по водени от тях досъдебни производства, посочват в официално съобщение от Апелативната прокуратура. По делата са установени нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 2 от Закона за съдебната власт – действие или бездействие, довело до забавяне на досъдебните производства.

На административния ръководител на Софийска градска прокуратура е указано да се определят нови екипи от прокурори на принципа на случайния подбор. След запознаване със събраните до момента доказателства те следва да изготвят следствено-календарен план за предстоящите процесуално-следствени действия по всяко едно от делата с оглед срочното им приключване.

Във връзка с установените нарушения в срочността и ритмичността на извършените процесуално-следствени действия предстои новоизбраните наблюдаващи прокурори да извършат преценка относно наличие на основания за отвод на разследващите органи по всяко едно от делата.