Един от най-популярните инвеститори и създател на най-големия финансов фонд в света Рей Далио разсъждава какви биха били ефектите от изкуствения интелект и големите езикови модели. Единственото положително нещо според него е въвеждане на тричасова работна седмица, ако на глобално политическо равнище се постигне консенсус, че всяка една област, в която изкуственият интелект навлезе и касае пазара на труда и бъдещето на професиите, да има човешки надзор. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова. 

"Ако се постигне консенсус за такава формула, можем многократно да увеличим ефективността на работния процес навсякъде и същевременно да запазим човешките работни места", заяви тя.  

Рей Далио обаче е по-скоро песимист, защото посочва, че големите проблеми пред човечеството са тези, свързани с климата и с нарастването на дълга и дори да се постигне този консенсус за взаимодействие и синергия между хора и изкуствен интелект, неравенствата ще бъдат увеличени и пропастта между бедни и богати ще се увеличава, допълни Мариана Тодорова. "Далио има предвид точно това – че големите компании са толкова силни и мощни, че буквално диктуват трендове. Видяхме как Сам Алтман и Илън Мъск иззеха инициативата за всякакъв тип правни регулации и възможността да се намесват в процеса и именно това, че те дирижират монополизира голяма част от областите", посочи футурологът.