Ние сме част и от Асоциацията на европейските журналисти (AEJ) на европейско ниво, която има секции в над 20 държави. Асоциацията в България винаги застава зад журналистите, когато те са обект на неправомерен натиск, било от властимащи, било от хора с възможности, като никога критерият не е бил дали някой журналист е член на Асоциацията или не е. АЕЖ-България и програма "Достъп до информация" заедно излязохме с призив към министъра на правосъдието Крум Зарков България да подкрепи инициативата на Европейската комисия, насочена към ограничаване на делата, т.нар. стратегически дела, целящи ограничаване на публичното участие.  Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Иван Радев - член на Управителния съвет на АЕЖ-България с коментар по темата за т.нар. "дела-шамари" (бел.ред.:от анг. Strategic lawsuits against public participation или SLAPP – "дела шамари").

От думите му стана ясно, че тези дела са най-често срещу журналисти или срещу представители на гражданските организации, срещу активисти и те преследват нелегитимен интерес.

"Те целят да откажат съответния журналист или съответния активист от общественополезната му дейност. Европейската комисия има инициатива, за която можем да разкажем малко повече, по какъв начин тези дела да бъдат ограничени", допълни Радев.



"Ние работим в сътрудничество с европейски партньорски организации. Асоциацията на европейските журналисти е и наблюдател към Съвета на Европа, и е една от организациите, които могат да подават сигнали към платформата за защита на журналистите на Съвета на Европа. Работим и с други организации, които също могат да подават сигнали. Така че когато имаме важен според нас случай в България, този случай достига и до тази платформа, и тогава българските власти са длъжни да дадат отговор какво се случва по казуса, който ние сме повдигнали. А много често, когато има случаи в България, реагираме не само ние, реагират например и от "Репортери без граница" или друга европейска, или международна организация, каза още журналистът.