"Малко е вероятно да имаме редовно правителство, но първото нещо, което би  трябвало да направи редовното правителство, е да предложи в парламента бюджет - и републикански, и на НОИ, и на Националната здравноосигурителна каса. Но честно казано, това ще са първите стъпки и без да имаме редовно правителство, защото от утре ние ще имаме действащ парламент. Ако обаче приемат бюджета на служебното правителство, отново ще има див популизъм и наддаване в парламента. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Иван Нейков, министър на труда и социалната политика в две правителства, сега председател на Балканския институт по труда и социалната политика. Той отговори на въпросите как ще се реши патовата ситуация с бюджета, ако тръгнем към нови избори и кое зло е по-малко -  старият или нов бюджет, приет от парламента, но изпълняван от служебното правителство.

От думите му стана ясно, че първото нещо, което трябва да направи новият, парламент, е да се избере председател. Ако пак не го избираме половин седмица, както при 48-то народно събрание, а стане по-бързо, това означава, че служебният кабинет ще може да внесе своя проект на бюджет до края на тази седмица или след Великденските празници.

"Това ще бъде първата законодателна инициатива и с редовно, и без редовно правителство. Вярно е, че има и други процедури, които трябва да бъдат изпълнени, за да може да се гледа проектът за бюджет, и това е структурирането на постоянните комисии в действащия парламент. Те трябва да обсъдят проектобюджетите, след което да бъдат внесени в зала. Изчерпахме варианта за удължаване на действието на стария бюджет", каза Нейков.

Според него, ако някой твърди, че няма да избираме нов бюджет, рискува да си навлече гнева на цялото общество.

Нейков коментира и тежкото наследство на публичните финанси: " Вероятно първо трябва да се върнем към самите грешки. От гледна точка на разходната част на бюджета, има две основни грешки - едната е, че в продължение вече на 4 години ние осигуряваме подкрепа на една значителна част от обществото, без значение какви са възможностите на хората, т.е "на калпак" давахме най-различни помощи. Този подход води до увеличаване на разходите и дефицита. Другата грешка е да подкрепяме бизнеса по същия начин - "на калпак", независимо дали една фирма е на печалба, или не е".

Намаляването на данък ДДС за големи отрасли също е грешка според Нейков:

"Никой не проверяваше намали ли се цената при ресторантьорите и при брашното, след като получиха помощи. Всички знаем, че това не стана".

"Ако искаме  този резултат - увеличаването на дефицита да отпадне, трябва да спрем този подход. Ако продължим по същия начин, особено ако е бюджетът на служебния кабинет, а не на редовно правителство, зад което отговорност поемат партиите, отново ще има див популизъм и наддаване в парламента", категоричен е Нейков. 

Цоня СЪБЧЕВА