Изправени сме пред провал в борбата с престъпността, държавните институции са абдикирали от задълженията си. Това каза на брифинг пред журналисти главният прокурор на Република България Иван Гешев, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Заставам пред вас като главен прокурор,защото съм загрижен за родината си и за всички нас. Загрижен съм, защото сме изправени пред провал в борбата с престъпността и то в национален мащаб. Престъпност, която за съжаление засяга ежедневието на всеки един от нас и поставя под въпрос сигурността на всеки български гражданин. У хората усещането е, че част от държавните институции са абдикирали от задълженията си, всеки вижда увеличаващата се престъпност и то с бързи темпове, свидетели сме на войната по пътя, водеща до голям брой жертви, на телефонните измами, на битовата престъпност, засягаща все повече живота, здравето и спокойните старини на нашите родители, на вълната от наркотици, заливаща българските училища“, допълни Гешев.

"Миграционният натиск непрекъснато расте и нелегалните мигранти са навсякъде. Изправени сме пред война, която се води до нашата граница и сме на прага на тежка икономическа и социална криза. Ние, които работим в името на държавата и на хората, сме задължени да гарантираме сигурността им. Това е изцяло в нашите възможности, но спешно трябва да възстановим диалога между институции, в съответствие с българската Конституция. Незабавни законодателни реформи за овладяване на престъпността. Хората не заслужават да страдат от ръста на престъпността, вероятно в резултат на институционална апатия, конюнктурни и политически цели, олигархически зависимости и финансови интереси, заяви главният прокурор.

"Разбирането на Прокуратурата на Република България е, че само и единствено взаимодействието в рамките на конституционно установените правомощия на властите, диалогът и загърбването на личния интерес и политическите различия, може да доведе до постигането на тази цел – цел, която обществото очаква, а ние всички дължим.

Затова изпратих персонални писма, отделни до всеки един от избраните за народни представители 240 депутати, с което заявявам своята и на институцията готовност да се отзовем за среща с парламентарно представените партии и групи в 48-то Народно събрание, като прокуратурата се ангажира с целия си експертен потенциал, включително и с предложения за промени в законодателството с цел ефективна и реална правна реформа.

Надяваме се, че най-после гласът на магистратите ще бъде чут при професионален, а не политически дебат. Такъв професионален дебат би могъл да се проведе и по инициатива на президента на Република България като държавен глава и обединител на нацията. Времето за политическо говорене изтече. Време е за незабавни действия тук и сега, защото заедно българските граждани го очакват и ние го дължим“, в заключение каза Гешев.