Има сериозен реекспорт на лекарства от България в Западна Европа. Те са по-скъпи там и търговците се опитват да изкарват пари, без да ги интересува дали е задоволен българският пазар. Това каза председателят на Федерация "Български пациентски форум“ Иван Димитров в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“

Това по думите му е една от причините в аптечната мрежа в България периодично да липсват лекарства за различни видове хронични заболявания. "Български пациентски форум“ от години се опитва да прокара закон за реекспорта на лекарствени продукти и търговията да се урегулира, но проблемът според него е, че здравеопазването не е приоритет за политиците и държавата е абдикирала. 

Иван Димитров обясни причината, поради която пациенти се налага да доплащат за 100% безплатни лекарства, отпускани по НЗОК. "Това е механизъм на Здравната каса, който е законен. Касата е платецът, който плаща най-ниската цена на дадено лекарство. Ако се появи негов аналог на по-ниска цена, тогава Касата приема да заплаща най-евтиния продукт. Понякога обаче този по-евтин продукт не съществува в аптечната мрежа въобще, но той е свалил цената и ние сме длъжни да си доплатим. Друг е проблемът, че лекарите са изписали дадено лекарство, но когато се окаже, че трябва да си доплатим за него, се прави компромис с лечението и минаваш на по-евтиното лекарство. Невинаги обаче по-евтиното помага за хроничното заболяване и води до усложнения“, обясни председателят на "Български пациентски форум“.  

Иван Димитров отбеляза, че в последните години масово българите купуват лекарства, които не могат да бъдат открити в аптечната мрежа у нас, от съседните страни. "Важно е да се уведоми НЗОК и Изпълнителната агенция по лекарства, че предписаният медикамент липсва на българския пазар. Проблемът е, че институциите в България са тромави. За съжаление, най-лесният ред е през медиите, защото в България нещата се решават единствено след като даденият проблем бъде показан на обществото през медиите“, коментира той.