"Това, което ние заявихме и пак ще заявим, е, че ние категорично не подкрепяме и не адмирираме домашно насилие. Но текстовете, които са предоставени на вниманието ни, там накъдето ни насочва философията на законопроекта, е опасен и кореспондира с Истанбулската конвенция“. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на "БСП за България“ Иван Ченчев, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той каза, че БСП се притеснява именно от промените, които може да има между първо и второ четене. По думите на социалиста, законопроектът е подкрепен най-много от Български хелзински комитет, който предлага допълнения и редакции. Ченчев посочи, че неправителствената организация предлага в закона думите "фактическо съпружеско съжителство“ да се заменят с "по-общо и обхватно понятие, така че то да обхваща всички семейни двойки, в това число тези от един и същи пол. Така терминът "фактическо съпружеско съжителство“ да се замени с "лица в интимна връзка, интимни партньори“, което осигурява еднаква защита на фактическите партньори от различен и от един и същи пол“, гласи предложението им. "Това Вие ще го вкарате като промяна и ето това се опитвате да прокарате“, възмути се Иван Ченчев.

Той посочи още, че законопроектът противоправно прехвърля власт и отговорност в ръцете на неопределен брой от лица, които да влязат в състава на Националния съвет по превенция на престъпността, в който участват представители на юридически лица с нестопанска цел. "Това представлява прехвърляне на властнически правомощия на изпълнителната власт върху лица от гражданския сектор. Дейността по защита от домашно насилие е прекалено важна, за да бъде оставена в ръцете на случайни хора“, каза народният представител от левицата.

"В писаното право на страната ни и на ЕС децата до 14 годишна възраст са признати за напълно недееспособни, а децата над 14 г. за ограничено дееспособни. Невъзможно е да се вменява на недееспособно лице правото и задължението само да преценява какво би било полезно за неговите интереси“, категоричен бе Ченчев.

"След като Българският конституционен съд е обявил Истанбулската конвенция за противоконституционна, а тук има текстове, които изцяло кореспондират с това и има опасност от промени между първо и второ четене, изцяло в тази посока, и тъй като защитаваме християнските семейни ценности, ние сме против това нещо да влиза и чудно защо го вкарвате в последните дни на този парламент, може би за да търсите подкрепа на други места“, каза Ченчев.

Социалистът заяви, че БСП няма нищо против българските граждани, навършили 18 години, да се определят за каквито намерят за необходимо. "Но Българската социалистическа партия има против такива текстове, такава философия на законопроект, с очевидна много прозрачна цел, която има. Имаме против те да влизат в българския парламент, особено когато повече текстове от Истанбулската конвенция, която касае и този закон за домашното насилие, е отхвърлена от нашия Конституционен съд. Имаме против, разбира се и джендър идеологията да влиза в българската образователна система“, обясни Ченчев.

"Не пипайте българските деца, тях не пипайте. След 18 години всеки може да прави каквото си иска, но в училище през закони да вкарвате такива неща –  не, няма да стане“, категоричен бе социалистът.