Вероятността да влезем в спирала от избори, особени при наличието на толкова кризи е голяма. Това може да бъде използвано, за да се настрои обществото, че парламентарната демокрация не работи и трябва да преминем към президентска република. Това заяви Ивайло Мирчев от “Демократична България" в политически коментар за предаването “Въпросите" по TV1.

“Надявам се това да не е крайната цел, тъй като в никакъв случай не е полезно за България. Както също се надявам да има разум на предстоящите избори и той да победи. Ако се окажем в подобна конфигурация или по-тежка, ще бъде много трудно да се състави управление", каза бившият народен представител.

Той определи като сериозна вероятността да се стигне и до нови парламентарни избори през февруари на фона на икономическата криза и очакваните високи цени на енергоносителите, както и заради възможната конфигурация в следващото Народно събрание. “Газът ще стигне, но криза ще има и тя ще е по-скоро икономическа", добави бившият член на енергийната комисия в НС, който напомни, че се задава и рецесия.

Ивайло Мирчев заяви, че в предишното правителство в резултат на феодализацията на министерствата не са били направени достатъчно смени в ключови компании, като ЕСО и “Булгартрансгаз". Той разкритикува и директорът на “Булгаргаз" Людмил Йоцов, който преди дни заяви, че е приел на шега заплахата на Русия да спре газа.

“Ако за някой в “Булгаргаз" си мисли, че това може да е майтап, за нас в енергийната комисия и в коалиционния съвет не беше. Бяхме притеснени. В енергийната комисия нямаше индикации, че в “Булгаргаз" приемат тези заплахи на шега или си разказват вицове. На изслушванията в НС ни уверяваха, че взимат изключително сериозни мерки за преодоляване на тази криза, въпреки че често даваха недостатъчно адекватни отговори, а понякога и арогантни", каза той.

Според него е станало ясно, че в “Булгаргаз" липсва капацитет как се запазва лот на терминал за втечнен газ. “Това го установихме малко по-късно след всичките уверения, че всичко е наред и нещата с поръчките вървят в ритъм", каза той.

Ивайло Мирчев настоява, че сега не е моментът за подписване на дългосрочен договор за доставка на газ, тъй като цените са прекалено високи. Той също така смята, че при добра организация няма да има проблеми с доставки на газ за зимата, а целта е газохранилището в Чирен да бъде пълно 80-85%.

По отношение на ЕСО Мирчев сподели, че в момента са блокирани инвестиции за изграждане не енергийни мощности за над 20 гигавата. Той каза, че “Демократична България" е настоявала за смяна на ръководството на ЕСО.

“Имаше доста индикации и обосновани съмнения, че е възможно не всички служители в съответните държавни дружества, които трябва да осигурят газа, да работят в интерес на страната. На много нива има хора, назначена от предишното управление на ГЕРБ, които поради икономически или поради други причини затрудняваха комуникацията. Енергийната зависимост води до геополитическа зависимост и води до това страната ни да взима правилните за нас решения", каза той.