От началото на годината NVIDIA има ръст от 84%, което е впечатляващо представяне. От 2023 г. ръстът е над 200%. Това е една от най-бързорастящите компании. Това каза главният пазарен анализатор в "Делтасток“ Ивайло Чаушев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Тази седмица компанията представи своя нов чип – Blackwell, който ще има доста по-сериозна изчислителна мощ. "Това доведе до промяна на ценовите цели, които големите банки имат за NVIDIA. Вече виждаме цели от 1100-1200 долара за акция до края на годината към 915-920 долара към момента“, обясни Ивайло Чаушев.

Пазарната капитализация на NVIDIA вече е над 2 трилиона долара. "Такъв огромен ръст на такива големи компании е рядко срещан. Той отразява интереса на инвеститорите към всичко, свързано с изкуствения интелект. Като лидер в сектора компанията привлича и продължава да привлича доста големи капитали“, поясни анализаторът.  

Според него експоненциалният растеж на акциите предполага и определени спадове. "Не е изключено да видим прибиране на печалби. Маниите по изкуствения интелект имат тенденцията да продължават между 3 и 5 години. Мисля, че по-скоро ще има забавяне на ръста при NVIDIA и разширяване на компаниите, които ще се възползват от изкуствения интелект и ще започнат също да привличат определени капитали“, прогнозира Чаушев.

Meta бележи ръст от 45% от началото на годината. Тя е втората най-добре представяща се компания във "Великолепната седморка“. "Ръстовете при Meta са породени от интеграцията на изкуствения интелект в платформите им, които им помогнаха да представят много по-добри печалби и резултати в последното тримесечие. Инерцията от тогава продължава да се запазва.“

Следващи по ръст са Amazon с 18%. В партньорство с Meta реализират Facebook Marketplace. Потребителите на Facebook могат да свържат своите Amazon акаунти с Facebook акаунтите си и да пазаруват директно, обясни Ивайло Чаушев.

Той очаква все по-голямо интегриране на изкуствения интелект в големите технологични компании. "Тази седмица научихме, че Amazon ще създаде фонд за инвестиции в изкуствения интелект, който е на стойност 1 милиард долара. Тези инвестиции ще целят създаването на решения, които да оптимизират процесите и логистиката на самата компания“, поясни експертът.

Акциите на Tesla в момента са най-зле представящите се в основния индекс S&P 500 в САЩ. От началото на годината спадът е с 30%. "Проблемите при компанията са доста интересни за анализиране и многофакторни, защото от една страна имаме сравнително намаляване на продажбите и профит марджините на компанията, съответно печалбите, а някои анализатори вече очакват и по-сериозен спад в продажбите. Имаме доста сериозна конкуренция от китайските производители на електромобили – особено компанията BYD. За да се конкурират с тях, Tesla и другите производители започнаха да намаляват цените на всичките си автомобили. В момента наблюдаваме една ценова война в сектора с електрическите автомобили и почти всички западни производители на автомобили страдат“, обясни Ивайло Чаушев.

Той коментира и новината, че Министерството на правосъдието на САЩ ще съди Apple за антитръстови нарушения. Google, Alphabet също са обект на подобни дела. Федералната търговска комисия води антитръстови дела срещу Meta и Amazon.

"Това е нещо нормално, имайки предвид, че наближаваме президентските избори в САЩ. Подобни дела на високопрофилни компании, които до голяма степен са монополизирали пазара, са често явление. Аз лично съм особено изненадан от това, което се случи при Apple, защото това дело се чака от финансовите пазари от доста време. Акциите на Apple паднаха с 4%, когато новината излезе. Представянето на акциите им от началото на годината е със спад от 8%“, допълни анализаторът.