Деветашката пещера е сред перлите на Деветашкото плато, обитавана е още от праисторически времена. Тя е една невероятна форма, създадена от природата, за която има свидетелства, че е била обитавана още в праисторически времена от първобитни хора поради това, че е много дълбока и явно е била много удобна като жилищна площ. Това каза Ива Таралежкова – председател на УС на Сдружение "Деветашко плато" в рубриката "Туризмът на фокус" по Радио "Фокус"

"Деветашката пещера, е с огромно тривходно пространство. Едно време по социалистическо време там са влизали по влакови релси, по железопътни релси, композиции с припаси за войската. За съжаление, дълги години тя е била използвана като военен склад и все още може да се видят следи от човешка намеса вътре: циментови постаменти, изградени стъпала и стени. Но като цяло тя е изключително привлекателна с огромните си сводове, с прекрасните отвори в таванното пространство, и разбира се, най-вече с огромното разнообразие от прилепи. Тук биолози и зоолози твърдят, че живее и обитава най-голямата прилепна колония на Балканския полуостров, която се състои от 12 до 14 различни вида прилепи. Освен това, те съжителстват и със скални лястовици и гълъби, и действително звуците, които ще чуят посетителите вътре, са наистина омагьосващи", разказа още тя. 

Ива Таралежкова посочи, че Деветашкото плато  има хилядолетна история. 

"Това, което ние познавахме доскоро, беше географското понятие. Това е едно карстово плато, което е в голямата си част в пределите на "Натура 2000", с огромно биоразнообразие, с невероятно красиви гледки и формирования поради характера на скалата, която го образува, а именно варовик, и което му дава възможност за красиви, всякакви форми на скални образувания, като например понори, върпини и пещери. Това е и една от основните му красоти и природен ресурс, който да привлича интереса както на местните, така и на гости и туристи в района", посочи тя. 

Ива Таралежкова посочи, че в района на Деветашкото плато можем да посетим и Крушунските водопади: "Крушунските водопади, които са само на двайсетина километра след Деветашката пещера. Те също са плод на карстови образувания. Водата, която тече в тези водопади, е с много интересен кехлибарено млечно-син бих казала цвят поради варовикът, който се отмива от скалите и попадат частици във водата. За Крушунските водопади това, което може да се каже, че е най-голямата травертинова каскада у нас, образуваща различни формички,  много красиви езерца особено за любителите на фотографията. А и самите водопади са разположени в природната местност Марата, която е едно много обрасло с растителност място поради влагата. Там дори и в най-горещите летни дни човек може да намери прохлада и отмора, и разбира се, да си направи и прекрасни снимки".  

Тя посочи, че има и много други забележителности, които постепенно се социализират в света.