Генералитетът на Сърбия продължава да дрънка с оръжия и да нагнетява напрежение на национална основа. Те продължават да държат задкулисни лостове на власт и влияние в Белгард. "Настоящата косовска власт пък мобилизира и националистически послания. В Косово съществува либерална прослойка, но и голям брой националисти, които вярват в смисъла на дейността на Армията за освобождение на Косово и в насилието“. Така историкът Димитър Атанасов коментира горещата тема "Косово“ в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Проектите за генериране на конфликти като този между България и Македония продължават да работят. В този контекст може да се разглежда и актуализирането на спора в Косово между сърби и албанци, допълни Атанасов. "Това води до политически и икономически дивиденти на онези, които управляват тези потенциали“, добави той.

"Надявам се културните различия един ден да ни подтикнат не да издигаме високи бели дувари помежду ни, а да разпалят желанието ни да опознаем другия. За съжаление проектът на съвременните национални държави се опитва да ни "учи“, че другият не е важен, че съседните държави ни дължат или ако не ни дължат, то непрекъснато искат да ни отнемат нещо“, изясни тезата си историкът.

Балканският регион продължава да бъде място, където се мисли в етнически категории. "Ние още сме в плен на мита на 19 век, в който нацията е представена като хомогенна смес от един етнос. Това е невъзможно в нито една точка на света“, смята Атанасов.

Русия постепенно измества потенциала си за конфликти от Сърбия другаде и това означава, че там населението е оставено на местните деятели. "Връзката с Москва изстива и това дава възможност на Вучич да се автономизира“, заяви още историкът.