"Биоданза" е за това да бъдем изцяло човеци. Това е метод, основаващ се на лечебната сила на движението – музиката и свързването между хората. Това каза за Радио "Фокус" в предаването "Човекът на фокус" Ирена Чакърова, водещ на метода "Биоданза".

"Това, което правим, е да създадем условия, среда, в която всеки може да изследва себе си, да се отпусне. "Биоданза" спада към практиките, към системите, които работят чрез преживяване, а не през ума", разказа Чакърова.

По думите й това е холистична система, която има много сериозен теоретичен модел и се основава изцяло на естествените науки като биология, физиология, психология.

Методът е разработен от Роландо Торо през 60-те години на миналия век и със своята простота и изящност днес практиката е разпространена по целия свят.

"В "Биоданза" правим много простички неща и това не е свободен танц. Тя си има много ясна структура и много ясни задачки – правим простички неща като да ходим, да танцуваме по двойки, имаме игри. Първата част е по-динамична, докато във втората забавяме темпото с цел хармонизирането на организма и е един вид по-медитативна. Във тази втора част организмът има възможност да се ресурсира на клетъчно ниво. Това е благотворно за здравето. Системата така е създадена, че постепенно научаваме какво означава да изключиш за известно време ума", така описва заниманията по "Биоданза" Ирена Чакърова.

"Когато говорим за танц в "Биоданза", трябва да разбираме едно движение, изпълнено със смисъл. Не целим да правим красиви неща, те са красиви, защото са естествени, идват отвътре", сподели още тя.