Нашата работа като законотворци в Народното събрание е да направим такива закони, които да реализират на практика съдебната реформа, за която говорим от много време. И личността не бива да е водещото. Системата, системите решения, институционалните решения трябва да сa водещото. Промяната трябва да е институционална, а не личностна. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Ирена Анастасова от БСП.

"Тази позиция сме я застъпвали винаги, въпреки че от 2020 година БСП настоява за оставката на главния прокурор. Но не мисля, че в този момент тази карта беше решаваща за това ние дали да подкрепим или да не подкрепим правителство на ГЕРБ. Решаващи бяха нашите приоритети и това, че видяхме, че отсрещната страна няма сериозно намерение тези приоритети да бъдат реализирани", обясни Анастасова.

Според нея личността на главния прокурор няма значение: "Ние обаче като политици и политическите сили не бива да допускаме една власт да се бърка в работата на друга власт".